Astronomi otkrili supernovu staru 10,5 milijardi godina

Nauka 20. feb 201821:39 > 22:51
Reuters/NASA

Astronomi su u utorak objavili da su otkrili veliku kosmičku eksploziju umiruće zvijezde staru 10,5 milijardi godina, a riječ je o najudaljenijoj od svih dosad otkrivenih supernova.

“DES16C2nm (ime koje je dobila ta supernova) je krajnje udaljena, ekstremno sjajna i ekstremno rijetka, nije to stvar na koju astronom nabasa svakog dana”, objasnio je Matthew Smith, glavni autor studije u saopštenju koje je objavio britanski Univerzitet Sauthempton.

Pojava se dogodila kada je masivna zvijezda iz vrlo udaljene galaksije ‘umrla’ kataklizmičkom eksplozijom poznatom pod imenom supernova.

Smrt zvijezde prate pojave koje su vrlo silovite jer je materija koja čini zvijezdu izbačena brzinama od nekoliko hiljada kilometara u sekundi.

Zbog nevjerovatne količine oslobođene energije, ta pojava sjaji kao 200 miliona sunaca i može se uočiti sa Zemlje.

Svijetlost emitovana tom nebeskom pojavom dosegnula je našu planetu 10,5 milijardi godina nakon što se dogodila i otkrivena je prvi put u avgustu 2016. Njenu udaljenost i ekstremni luminozitet potvrdila su u oktobru 2017. tri različita teleskopa.

Međunarodna ekipa astronoma pod vodstvom Univerziteta u Sauthemptonu izradila je studiju objavljenu u utorak u Astrophysical Journal  i svrstala je tu zvijezdu među “super luminozne supernove”, koje su najsjajnije i najrjeđe.

“Osim što je otkriće vrlo uzbudljivo, ekstremna udaljenost supernove DES16C2nm daje nam jedinstveni uvid u prirodu super sjajnih supernova”, rekao je Smith.

“Ultraljubičasta svijetlost emitovana tom supernovom podučava nas o količini metala proizvedenog eksplozijom i o temperaturi same eksplozije, a to su dvije informacije bitne za razumjevanje uzroka tih kosmičkih eksplozija”, rekao je Smit.