Pandemijski otpad šteti životu u prirodi

Nauka 31. maj 202117:11
Izvor: DAVID GANNON / AFP

Smeće je predstavljalo problem za okoliš i prije pandemije. I premda su mnogi zbog te moderne zdravstvene pošasti bili primorani više vremena provoditi u svojim domovima, borba s covidom nije nužno smanjila pritisak čovjekova konzumerizma na prirodu.

Od jednokratnih zaštitnih maski za lice do gumenih ili plastičnih rukavica, predmeti kojima su se ljudi štitili od koronavirusa mogu biti fatalni za životinje u prirodi.

Auke-Florian Hiemstra iz Nizozemskog centra za bioraznolikosti i Liselotte Rambonnet sa Sveučilišta u Leidenu pokrenuli su projekt u sklopu kojega su zamolili ljude da im šalju fotografije životinja zaglavljenih u rukavice, maske i ostalu zaštitnu opremu.

Potom su dobili fotografije i izvještaje iz cijeloga svijeta, od Brazila do Malezije, što je urednike časopisa Animal Biology Journal potaknulo da objave članak o “novom valu otpada”.

I kućni ljubimci, posebno psi, mogu stradati od novog otpada jer često progutaju maske za lice.

Ptice su maske počele koristiti kao materijal za gradnju gnijezda i pritom se mogu zaplesti u njihove gumene vrpce.

“Tako sputane ili s plastikom u želucu mogu oslabjeti, izgladnjeti i uginuti”, rekla je Rambonnet.

“Otpad koji je nastao kao posljedica covida nova je prijetnja životinjama jer je materijal koji štiti nas, za njih štetan”, napisali su autori.

Stoga preporučuju ljudima da maske i rukavice odlože u nepoderive i čvrsto zavezane vreće i odlože ih u spremnike otpada koji nije za reciklažu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar