Velika Britanija se priprema za prvi “Covid-19 izazov” u svijetu

Nauka 17. feb 202113:07
Izvor: REUTERS/Thomas Peter

Naučna studija “Covid-19 izazov”, koja podrazumijeva izlaganje dobrovoljaca korona virusu a kako bi se bolje shvatio utjecaj ovog virusa na ljudsko tijelo, po prvi put u svijetu bit će provedena u Velikoj Britaniji narednog mjeseca.

Tokom istraživanja, grupa od najviše 90 dobrovoljaca u dobi of 18 do 30 godina bit će izložena korona virusu u “sigurnom i kontroliranom okruženju” kako bi se bolje razumjeli načini na koje virus utječe na ljude, najavljeno je iz Odjela za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju (BEIS) Vlade Velike Britanije, prenosi CNN.

Očekuje se kako će studija igrati “ključnu ulogu u razvijanju učinkovitih Covid-19 vakcina i liječničkih tretmana”.

U trećoj fazi redovnih ispitivanja vakcina protiv Covid-19, desetine hiljada dobrovoljaca prime eksperimentalno cjepivo a zatim se vraćaju u svakodnevni život. Istražitelji pretpostavljaju kako će jedan dio njih biti izložen virusu prirodnim putem.

Za razliku od ovakve procedure, u “Covid-19” izazovu, učesnici studije će biti namjerno izloženi virusu.

Inicijatori ispitivanja kažu da je ova metoda učinkovitija i da im je za nju potrebno mnogo manje dobrovoljaca jer istraživači sa sigurnošću znaju da će svi biti izloženi virusu i da mogu brže doći do željenih podataka.

Kritičari se, s druge strane, brinu zbog izlaganja ljudi virusu za koji ne postoji siguran tretman te ističu kako mladi, zdravi dobrovoljci nisu reprezentativni za širu populaciju.

Iz BEIS-a su kazali kako će verzija virusa koja se koristi u studiji biti ona koja je registrovana od marta 2020. – umjesto bilo kakvih novih sojeva – ističući da se “pokazalo da je od niskog rizika kod zdravih, mlađih odraslih osoba”.

Ranije ove sedmice Velika Britanija postigla je svoj cilj da do sredine februara ponudi prvu dozu vakcine za 15 miliona svojih stanovnika.

Komentari

Vaš komentar