Obnovljena škola u selu Luka nikad nije dočekala prve đake

N1

Učenici iz sela Luka kod Srebrenice od 1. oktobra ne idu na nastavu jer im svake godine mijenjaju učitelja. Nije to jedini problem učenika i mještana sela Luka, koje je posljednjih dana došlo u fokus javnosti zbog pronađene kamene kugle u tom selu nadomak Srebrenice.

Selo Luka kod Srebrenice. Daleko od očiju, a čini se i od srca onih koji donose odluke o povratnicima. Stotinu mještana. Osmero je djece. Troje ide u školu. Škola je u selu Podravanje. Do nje vodi šumski, makadamski put. Jedna od učenica je Maida. Živi s ocem. Zatičemo ih kući, u radovima. Upravo su se vratili iz škole.

“Teško je, iscrpljujuće je za dijete, 24 kiometra putuje makadamom, u jednom pravcu. Ona mora ustati u 5 sati, što bi trebala spavati. Dok dođe u jednom pravcu treba joj sat i po, loš put, šta će”, kazao je Šemsudin Mujić.

Selo Luka ima svoju školu, obnovljenu 2007. godine i nikad nije dočekala prve đake. Predsjednik mjesne zajednice Hamo Zulanović dvije godine pokušava ubijediti nadležne da je za dobrobit djece važno da idu u obližnju školu. Uslovna je kaže, samo treba učiteljica. I da neko kaže da to može. A pitao je mnoge.

“Od svih sam dobio telefonski odgovor, kao OSCE-a, od jednih pismeni odgovor, ali od OŠ Srebrenica i direktora, kao ni nadležni općine Srebrenica, koji su zaduženi za školovanje đaka, nisam nikad”, istakao je Hamo Zulanović.

Zatražili smo od matične “Prve osnovne škole u Srebrenici” odgovor.

“Nije škola ta koja može dati saglasnost da se počne raditi. Ja nemam lično ništa protiv, nek se taj broj poveća, za tri đaka je nezgodno. Koliko đaka treba biti po zakonu da se škola otvori? Ne znam sada tačno, zatekli ste me, u drugoj sam problematici”, kazao je Dragi Jovanović, direktor OŠ Srebrenica.

Umorna od priče da je škola potrebna njenoj djeci je i majka Seida. Ni pred kamere ne želi više. Jedan sin bi od naredne godine trebao u školu, ali kako ona nije otvorena, odlučili su seliti. I djeca su svjesna stanja.

“Ja, neće da otvore. (N1: Ko?) Pa učiteljica. (N1: Kad ti kreneš u školu gdje bi morao da ideš?) U Podravanje. (N1: Jel to daleko?) Jeste”, kazao je Nedžad Delić.

Za njenu djecu ovdje, kaže, života nema. A bilo ga je nekada. Hamo Zulanović se prisjeća da je prije rata on išao u ovu školu. Bio je kaže 41. prvačić od 80, tada upisanih. Sada je to potpuno druga priča.

Vrata ove škole su zaključana još od devedesetih godina. Moglo i biti drugačije, kažu mještani, da ima političke volje. A šta kažu djeca, Voljeli bi da ne ustaju u 5 sati, da ne putuju 24 kilometra do škole i da idu u svoju, obližnju školu.  

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad