Armin je na Svjetski dan Roma dobio nagradu: Planiram završiti srednju školu i upisati fakultet

Obrazovanje 08. apr 202417:59 0 komentara
N1

Na Svjetski dan Roma, učenicima iz ove popualcije dodijeljeno je 47 priznanja, od toga je pet srednjoškolaca koji su prošle godine ostvarili odličan uspjeh.

Nagradu je dobio i Armin Osmanović iz Gračanice koji inače ima stipendiju.

“Pa, planiram završiti srednju školu i upisati Filozofski fakultet u Tuzli. Tačnije, Odsjek Socijalni rad pa mislim da će mi stipendija značajno pomoći u tome”, kazao je on.

Osim priznanja, učenici su dobili i po 100 KM kao mali znak pažnje. U TK trenutno osnovnu školu pohađa 555 učenika iz romske populacije, srednju školu 52 učenika i 15 studenata.

“Mi, također, dajemo drugu vrstu stipendija koju dodjeljujemo, ne samo romskoj, već i drugim nacionalnim manjinama, ali na poziv se dominatno javljaju Romi. Također, to ćemo raspisati u narednom periodu i već smo dva puta do sada provodili taj konkurs”, istakao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.obrazovanje

I to je očito dobar stimulans jer 2022. godine bilo 23 stipendista srednjoškolaca, godinu poslije već 35. Osim stipendije od Vlade TK, kroz projekte, romska udruženja su obezbjedila ove godine stipendije za 51 učenika i 15 studenata.

Više u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!