Počinje upis u 1. razred osnovne škole za 2024/2025: Koliko godina dijete treba imati i koje su procedure ako smatrate da je prerano

Obrazovanje 27. jan 202407:50 0 komentara
N1

Prijave za upis u prvi razred osnovnih škola za školsku 2024/2025 u Kantonu Sarajevo, Unsko-sanskom kantonu i Republici Srpskoj (samo za elektronske prijave), počinje 1. februara i trajat će do 29. januara u KS i USK te do 31. marta u RS. Zakoni i pravilnici propisuju koliko vaše dijete treba imati godina kao i procedure šta da uradite ukoliko smatrate da vaše dijete još nije spremno za školu.

Upis u KS

Školskim obveznikom smatra se dijete koje do 1. marta tekuće godine navrši pet i po godina života, odnosno u prvi razred se može upisati i dijete mlađe uzrasne dobi, ukoliko postoji zahtjev roditelja, preporuka komisije koja smatra da je to u najboljem interesu djeteta i ukoliko dijete do kraja kalendarske godine puni šest godina života.

“Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u okviru aktivnosti unaprijeđenja procesa u odgojno-obrazovnim ustanovama, sa posebnim akcentom na digitalizaciju dijela administrativnih procesa, te shodno navedenom, informiše Vas da Uvjerenja o pohađanju predškolskih ustanova, kao i obrazac o upisu djece u osnovnu školu možete preuzimati u predškolskim ustanovama (privatnim ili javnim) koje je pohađalo vaše dijete”, naveli su iz Ministarstva.

Također, naveli su kako su obavijestili sve škole da na zahtjev roditelja/staratelja, dijete može biti upisano u školu na području koje nije njegovo upisnom području, ukoliko škola može ispoštovati Padagoške standarde i normative za osnovnu školu, odnosno ukoliko škola ima kadrovske i prostorne kapacitete.

Potrebni dokumenti su: Obrazac prijaave, Uvjerenje da je dijete pohađalo predškolsko za djecu, rodni list, ljekarsko uvjerenje o psihofizičkom stanju djeteta za upis u školu i zdravstvenom statusu s opisdom poteškoća (izdaje Dom zdravlja u kojem dijete ima karton) i CIPS.

Upis USK

Školskim obveznikom smatra se dijete koje do 1. marta tekuće godine navrši pet i po godina života, odnosno u prvi razred se može upisati i dijete mlađe uzrasne dobi, ukoliko postoji zahtjev roditelja, preporuka komisije koja smatra da je to u najboljem interesu djeteta i ukoliko dijete do kraja kalendarske godine puni šest godina života.

Potrebni dokumenti: Rodni list, ljekarsko uvjerenje, uvjerenje da je dijete pohađalo obavezni predškolski program i CIPS.

Upis BPK Goražde

Upi su prvi razred osnovne škole na području BPK trajat će od 17.04.2023. do 25.04.2023. godine. Prijavu djece za upis u školu roditelji/staratelji mogu izvršiti putem e-maila ili lično kod pedagoga u prostorijama škole. Obrazac prijave se može pronaći ovdje.

Upis u 1. razred u drugim kantonima

Prema propisima Ministrstva obrazovanja TK, upis u prvi razred osnovnih škola u ovom kantonu organizuje se u prvih 10 dana marta.

Potrebni dokumenti: rodni list djeteta, rodni list roditelja/staratelja, ljekarsko uvjerene i CIPS.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu upisi kreću krajem marta i traju do polovine ili kraja aprila, ovisno od odluka škola. Ranije se od dokumentacije tražilo: rodni list, CIPS i potvrda o dosadašnjoj vakcinaciji djeteta.

U ZHK, ZDK, Posavskom kantonu i SBK upis se odvija u aprilu, u Kantonu 10 u maju.

Upis u 1. razred RS

U prvi razred upisuju se djeca koja do 1. septembra u tekućoj godini navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi.

U prvi razred se upisuje i dijete starije od šest godina koje zbog bolesti ili drugih razloga nije bilo upisano u školu.

Zdravstvenu sposobnost djeteta, prije upisa u prvi razred, utvrđuje zdravstvena ustanova i o tome izdaje nalaz i mišljenje.

Komisiju za upis djece u prvi razred formira nadležni organ opštine, a čine je: ljekar, pedagog i psiholog u školi, nastavnik razredne nastave u školi.

Na traženje roditelja i na osnovu rješenja komisije u prvi razred mogu biti upisana i fizički i psihički razvijena djeca koja do kraja tekuće kalendarske godine navršavaju šest godina. Rješenje komisije je konačno.

Bitno je naglasiti da upis u prvi razred u RS počinje 2. februara za elektronski upis putem platforme eUpis.

Ukoliko smatrate da je prerano da vaše dijete krene u školu, potrebno je mišljenje koje izdaje pedijatar ili druga stručna osoba te zahtjev koji se upućuje nadležnom ministarstvu obrazovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!