“Tek” je 11. septembar: Stići će obećani udžbenici, stići će nekako i djeca koja živa izvan grada do škola…

Obrazovanje 12. sep 202306:55 1 komentar

Tek je 11. septembar i neće škola pobjeći. Ima vremena, stići će obećani udžbenici, stići će nekako i djeca koja žive izvan gradova do svojih škola iako do nekih nema organizovanog prevoza, stići će i pedagozi i psiholozi u škole, čim se utvrdi koliko ih treba stići. Dok ne stignu svima nove knjige, nekima su podijeljene polovne. Nije sigurno, ali najvjerovatnije je da svi imaju neke udžbenike. Problem je nastao zbog greške u ekonomskom kodu, i ubrzo će biti riješen - uvjeravaju nas iz federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Prilikom usvajanja zajedničkog amandmana u januaru mjesecu ove godine, u federalnom parlamentu, došlo je do greške u ekonomskom kodu. Dakle, amandman koji se odnosi na povećan utrošak za nabavku udžbenika za djecu u OŠ od 1. do 5. razreda u čitavoj Federaciji. Desilo se to da ta greška nije ispravljena. Prilikom neusvajanja rebalansa budžeta u julu mjesecu, ostalo je sve na čekanju. I meni je zaista žao da su djeca dovedena u ovu situaciju, ali i roditelji, nastavci. Ta greška će se nadam se, vrlo brzo ispraviti, na način tako što će biti usvojena prilikom rebalansa budžeta koji bi trebao biti na sjednici parlamenta 25. ili 26. septembra. Kada je usvojen ovaj amandman još uvijek je bila stara Vlada, a nova parlamentarna većina koja je ovaj amndman izglasala i prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu ta greška je napravljena. Da li namjerno, ili nenamjern o ja zaista to ne znam, želim da vjerujem da nije bila namjerna greška. Međutim svi zajedno smo dovedeni u vrlo nezgodnu situaciju”, rekla je federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković.

Iz federalnog ministarstva obećavaju da će svi vrlo brzo dobiti dobiti udžbenike, polovni će biti zamijenjeni novim. U međuvremenu, navodi da Vlada TK sredstvima za udžbenike plaća zaštitarske firme u vlasništvu političara.

“Sredstva planirana za udžbenike 29.8. odlukom Vlade TK su preraspoređena su za zaštitarske firme, osiguranje školskih objekata. Jedna od firmi koja je dobila takav posao direktnim sporazumom je firma BH sigurnost koja je u suvlasništvu Smaje Mrdžića, zastupnika u skupštini TK”, rekao je Jasmin Kadić, predsjednik Naše stranke TK.

Federalna ministrica nam ove navode nije mogla potvrditi. O uvođenju zaštitara odnosno obezbjeđenja u škole na području TK, obajvještena je.

“To je nešto što je njihov kanton odlučio ja sam se usaglasila s tim, mislim da je to dobra mjera za ovaj trenutak…”, kazala je Duraković.

I djeca iz rubnih dijelova Jablanice vjerovatno vole ići u školu, ali mnoga nemaju kako. Problem prevoza ne rješava se već 5 godina.

“Ja sam razgovarala sa opštinskim načelnikom i ustanobvljeno je da je to kantonalni nivo odlučivanja, nemam informaciju kako će oni taj problem rješiti… ali mi ćemo učiniti sve sa naše strane ako postoji mogućnost…”, kazala je Duraković.

Od prvih školskih dana vlast ih uči kaskanju, odlaganju, neizvršavanju obaveza na vrijeme, ali i tome koliko je danas i ovdje knjiga važna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad