ZHK: Nema naznaka da bi se učenici uskoro mogli vratiti u školske klupe

Obrazovanje 15. dec 202119:08 0 komentara
N1

Nakon što su prosvjetni radnici srednjih škola u ZHK stupili u generalni štrajk, Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama na području ovog kantona najavljuje isti potez početkom nove godine ukoliko do tad ne bude usvojen njihov zahtjev, a koji se odnosi na povećanje plata. Iako rade u jednom od najrazvijenijih kantona u Federaciji, ipak su navode među najmanje plaćenim radnicima u prosvjeti.

Na vratima osam srednjih škola ZHK još uvijek stoji obavijest o generalnom štrajku. Dok traju pregovori Vlade i Sindikata, učenici su slobodni i bez školskih obaveza.

Školska dvorišta srednjih škola, kao i učionice već tri sedmice su prazne, a naznaka da bi se učenici uskoro mogli vratiti u školske klupe još uvijek nema.

Pregovori o povećanju plata krenuli su tek prije dva dana. No pretjeran interes pregovarački tim, kažu iz Sindikata nije iskazao.

“Niti su oni planirali nešto s nama postići da se napravi neki konkretan korak, niti su imali ikakve prijedloge i sugestije kako ćemo dalje., o financijskom aspektu štrajka nismo uopće mogli razgovarati”, kazala je Jasminka Petrović, predsjednica Sindikata ZHK.

Kolektivni ugovor istekao

Podsjećaju da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, nakon čega su s predstavnicima Ministarstva obrazovanja održali niz sastanaka na kojima nije postignut dogovor, jer kamen spoticanja je visina plate, a bez povećanja plate nema ni potpisivanja kolektivnog ugovora.

“Uvijek je neko nezadovoljstvo, uglavnom zbog plaće i potpisivanja kolektivnog ugovora. Nitko sa sigurnošću ne može reći dokad će ova situacija trajati”, kazala je Marijana Galić, profesorica Srednje strukovne škole Posušje.

Iz istog razloga generalni štrajk početkom sljedeće godine najavio je i Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama ovog kantona, čija je plata po visini u Federaciji nekad bila na drugom, a sada je tvrde na sedmom mjestu. Uvjereni su da prostora i mogućnosti za povećanje plata ima.

“Mi znamo da postoji, budući da su vratili sve dugove i da 15 miliona KM je nedavno vraćeno tako da mi više nismo dužnici. Mi smo bili robovi dugova koji su se događali sve vrijeme”, kazao je Slaven Ljubić, predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ZHK.

A kako ne bi kvarili tok pregovora, pregovarački tim Vlade ZHK odlučio je ne izlaziti u javnost sve do postizanja eventualnog dogovora. Predstavnici Sindikata nadaju se da će biti sluha i razumijevanja kako bi generalni štrajk u osnovnim školama bio izbjegnut, te kako bi se učenici srednjih škola što prije vratili u svoje klupe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!