Nasrtaj na transrodnu osobu u Beogradu je početak problema

Regija 02. maj 201718:19 > 19:54
N1

U Beogradu je u subotu rano ujutru napadnuta transrodna osoba i nanijete su joj teške tjelesne povrede, saopštilo je Udruženje "Egal". U saopštenju se navodi i da žrtvu taksisti koji su se zatekli u blizini nisu željeli da prevezu, a da se policajac i inspektor u stanici Savski venac nisu profesionalno ponijeli. MUP: "ispitat ćemo".

Žrtvu po imenu Leona petorica muškaraca su šutirali, udarali kopčom od kaiša, gađali betonskim kockama, psovali i vrijeđali, navelo je udruženje Egal povodom napada koji se dogodio u subotu 30. aprila u centru Beograda.

Po prijemu u Urgentni centar konstatovan joj je prelom zgloba desne šake i posjekotine po licu i telu:

“Nakon ukazane neophodne pomoći, Leona se vratila u policijsku stanicu, a dežurni inspektor je na zahtev Leone da se otkriju krivci kukavičkog napada odgovorio. Sad su praznici i za vreme njih nećemo raditi na prijavi. I Kenedi je ubijen pa se ne zna još ko je kriv”.

Ovakav događaj je strašan i pokazuje sa čime se suočavaju LGBT osobe u Srbiji, kaže koordinatorka udruženja Egal Helena Vuković i dodaje da je odgovor policije neprofesionalan i dodatno viktimizuje žrtvu.

„Tako da je to po meni malo surovo prema žrtvi jer svi mi plaćamo porez i punimo budžet iz čega te nadležne ustanove primaju plate, tako da smo jednaki pred ovim ustavom. Ne tražimo mi neka veća ljudska prava, mi samo osnovna ljudska prava tražimo“, kaže Helena Vuković.

Žrtvu su, prema svjedočenju, krvavu na ulici ostavili i taksisti koji nisu želeli da je povezu, što je, smatra Helena, van svake pameti u 21. vijeku.

„To je vozilo javnog prevoza, mora da primi putnika. Nigde ne piše kako je taksista rekao – ne vozimo tranvestite, pedere i krvave. mislim da je to krajnje oholo od jedne organizacije koja pruža uslužne delatnosti“, navodi Helena Vuković.

Stvar je sada u rukama MUP-a koji još nije odgovorio na pitanja N1 o optužbama udruženja. Po prijavi bi trebalo da reaguje i Tužilaštvo koje, pokazuje praksa, najčešće zagubi slučaj.

U Srbiji nije poznat tačan broj napada na transrodne osobe jer ih oni najčešće i ne prijavljuju, a nije registrovan nijedan zvaničan slučaj zločina iz mržnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.