Francuz u Imotskom dotakao dno Crvenog jezera

Regija 06. maj 201719:03 > 19:54
N1

U Imotskom se danas desio historijski poduhvat. Francuski speleoronilac Frederic Swierczynski zaronio je do dna imotskog Crvenog jezera, na dubinu od 245 metara. U prošlosti je bilo nekoliko zarona u Crveno jezero, no Frederik je prvi koji je kročio na samo dno jezera.

Za ovaj se poduhvat mjesecima pripremao. I uspio. Frederic Swierczynski zaronio je do samog dna Crvenog jezera. Prvi je čovjek u historiji kojem je to pošlo za rukom.

“Za mene, za sve ljude u timu i u Francuskoj i Hrvatskoj je vrlo interesantno. Dobar je osjećaj i dobar je to posao između dvije zemlje. Ovo je jedno jako zanimljivo iskustvo”, kazao je ovaj speleoronilac.

Prije historijskog poduhvata posljednjih je dana bilo nekoliko probnih zarona na dubine do 140 metara. Temperatura na površini jezera oko 15 stepeni, a vidljivost loša.

“Prvih 20-30 metara je mutno, što je i za očekivati, to se vidi i s površine, međutim nakon tridesetog metra izuzetno je bistro s vidljivosti čak 15 metara, zrake svjetla dopiru čak do 100 metra dubine”, kaže Luka Kolovrat, direktor TZ Imotski.

Kako bi sve prošlo u redu do površine Crvenog jezera spušteno je gotovo tri tone opreme. Prvo je osposobljena žičara bez koje bi opremu bilo nemoguće spustiti. Vitlo je radilo po cijele dane.

Naučni dio ekipe još ranije je postavio vrše, parangal i mrežu na različitim dubinama kako bi otkrili što sve skrivaju dubine Crvenog jezera i kakav je živi svijet u njemu.

“Vjerujem da će doći do određenih novih naučnih spoznaja, s obzirom da su tu uključeni i naučnici”, kaže Ante Gadžo, predsjednik ekološkog društva “Lipa”.

Uz rub Crvenog jezera – brojni Imoćani. Zaron na dno samog jezera nešto je što se ne propušta, kažu. Iako su se nadali i obaranju svjetskog rekorda u najdubljem zaronu na svijetu u špiljskim uvjetima, koji se ipak nije dogodio, oduševljenje ne kriju.

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.