Počela rekonstrukcija turskih spomenika na Kalemegdanu

Regija 30. maj 201721:04 > 21:06
N1/Bojana Janjić

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je danas da su počeli radovi na rekonstrukciji, restauraciji i prezentaciji česme Mehmed-paše Sokolovića i na rekonstrukciji i restauraciji Turbeta Damad Ali-paše.

Česma se nalazi na Gornjem gradu Kalemegdana. Do 1938. česma je bila skoro potpuno zatrpana, a tada su izvedeni prvi konzervatorski radovi. Godine 1979. izvršena su nova arheološka iskopavanja i otkrivena je S3 fasada na kojoj se nalaze u potpunosti sačuvane ukrasne ploče, a tom prilikom je otkriveno kameno korito za vodu.

“Predmetnim radovima će česma biti prezentovana na adekvatan način, koji zavređuje kao jedan od malobrojnih očuvanih objekata iz turskog perioda koji je zadržao svoju primarnu funkciju. Prezentacija će omogućiti sagledavanje česme u celini, kao i okolnih objekata Defterdareve kapije i Kornarovog bedema”, navodi se u saopštenju Zavoda.

Turbe Damad Ali-paše nalazi se na platou Gornjeg grada, jedan je od rijetkih sačuvanih spomenika islamske arhitekture u Beogradu. Dobilo je naziv po velikom veziru sultana Ahmeda III, Damad Ali-paši.

Mauzolej je nastao 1784. godine nad grobom beogradskog muhafiza Ismet Mehmed-paše, ali je bilo veoma oštećeno u Prvom srpskom ustanku, te ga je Marašli Ali-paša obnovio 1819. godine i posvetio Damad Ali-paši. U Turbetu su sahranjena i dva zapovjednika Beogradske tvrđave – Selim-paša i Hasan-paša.

Investitor radova koji su počeli jučer je Grad Beograd, a projekte po kojima se radovi izvode napravio je Zavod u saradnji sa Turskom agencijom za međunarodnu saradnju (TIKA) i projektantskom kućom iz Turske “Ekol mimarlik”. Ta saradnja počela je na inicijativu prethodnog turskog ambasadora Kemala Bozaya tokom 2015. godine.

Radovi treba da budu završeni do 6. oktobra ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.