Muftija Hasanović: Karikature su samo izgovor za napade

Regija 09. jan 201508:33 > 09:41
Izvor: N1

Gost u temi dana Novog dana s Tihomirom Ladišićem u petak je bio Muftija dr. Aziz efendija Hasanović, koji je komentarisao stravičan napad na Charlie Hebdo. Na početku emisije je izrazio sućut porodicama nastadalih i izrazio solidarsnost sa svim građanima Francuske.

“To je šokantna situacija za jednu uljuđenu državu poput Francuske. To me osobno, kao čovjeka i građanina Evrope, zgrozilo. Ne vidim niti jedan razlog zašto bi se ovako postupalo.

Ovdje možemo naglasiti da se analiziraju posljedice čina, a da se svi malo bavimo uzrocima i povodima ovakvih djela”, kazao je.

“Svjedoci smo prepucavanja u medijima, a sve u ime medijskih sloboda. Mi njegujemo medijske slobode, pravo izričaja i slobodu mišljenja. Međutim, moje pravo prestaje tamo kad počinje nekoga vrijeđati. Mi ovdje govorimo o milijardu i 600 miliona muslimana koji imaju ljubav prema poslaniku Muhammedu. Nažalost, mnogi ga vrijeđaju i tome smo bili svjedoci u više navrata”, zaključuje.

Na upit zašto se muslimani osjećaju povrijeđenim u slučaju karikatura poslanika Muhammeda, kaže da musliman kojeg to ne vrijeđa treba preispitati svoju vjeru.

“Karikature su samo izgovor za napad u Francuskoj. Zakazala je porodica, francusko društvo, školstvo.Nije dovoljno učinjeno na integraciji muslimana u Francuskoj, ali i drugim evropskim zemljama. Samo četiri zemlje su službeno priznale islam kao jednu od religije. Muslimani su činjenica Evrope i niko ih ne može zanemarivati”, upozorio je.

Kaže da mladi u Evropi nisu dovoljno integrisani i da se nisu poistovjetili s tamošnjim društvom. “Sve se počinje događati kada se pojavi problem, kao što je situacija s Palestinom”, kazao je.

Na upit postoji li u Kur'anu nešto što bi se moglo protumačiti kao poziv na nasilje, kaže kako postoje neke vrijednosti za koje se svaki musliman mora boriti, a to su obrana časti, imetka, porodice i vjere. “Na koji način – to je pitanje trenutka i pitanje vremena”, dodaje.

“Mi smo jedina zemlja koja nema problema s time, ali je važno istaknuti institucionalnu dimenziju tumačenja islama koja se provodi od vrtića pa sve do fakulteta. Naši imami odrađuju veliki posao i posvetili su se istinskom tumačenju islama – to je vjera ljubavi i razumijevanja. Mi smo u Hrvatskoj vrlo zadovoljni, ali moramo biti oprezni da nam se ne bi infiltrirali odnekud”, komentaisrao je stanje u Hrvatskoj.