Vučić: Kosovo nije izgubljeno, ali prihvatiti realnost

Regija 27. sep 201707:13 > 07:14
Izvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Kosovo nije izgubljeno kako to neki tvrde.

“Hoću Srbima da kažem da imamo realnost koja nije onakva kakva nam se dopada, a da je izgubljeno, ne bih se za njega ovoliko borio”, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da “težak kompromis” kada je u pitanju Kosovo ne podrazumijeva da samo jedna strana bude zadovoljna, dodajući da je kompromis važan kako bi se živjelo u miru.

“Neće Kosovo u UN, osim ako mi ne budemo nečim zadovoljni, a mi ne možemo da budemo zadovoljni ako hoće da priznamo Kosovo”, rekao je Vučić i dodao ne postoji nikakav tekst finalnog sporazuma između Beograda i Prištine.

Vučić rekao da je važno da odnosi Srba i Albanaca budu riješeni jednom zauvijek.

Predsjednik Srbije kaže da niko nikada u potpunosti ne može da garantuje da na Kosovu neće biti oružanih sukoba, ali da je veliko dostignuće razgovora da u posljednje četiri godine nijedan Srbin nije nastradao u etničkim sukobima.

“Najveći problem je sa prognanicima, njima ne dozvoljavaju da se vrate. Mi sada moramo sebe da pogledamo u oči i kažemo šta je to što je realno i šta je objektivno – da ne damo nešto što je naše, što kontrolišemo”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje koliko bi dijalog o Kosovu mogao da traje, Vučić navodi da su u pitanju mjeseci. “Nemamo mi vremena za godine. Ja bih voleo rešenje, ako ga nema, biće zamrznuti konflikt”, rekao je Vučić.

On kaže da ga ne bi iznenadilo da Makedonija i Crna Gora daju podršku članstvu Kosova u UNESCO-u, dodajući da to ne bi bilo ništa novo u ponašanju te dvije zemlje. “Oni su pod velikim uticajem mnogo moćnijih od nas – SAD-a i EU”, rekao je Vučić.

Govoreći o Hrvatskoj, Vučić je rekao da ta zemlja, najavom usvajanja zakona o braniteljima koji Srbiju, Crnu Goru i Srbe tretira kao agresore, otvara novu Pandorinu kutiju.

Vučić je istakao da Srbija neprestano insistira na rješavanju otvorenih pitanja sa Hrvatskom, što se, između ostalog, vidi i na pitanju nestalih.

“Kada sam otišao u Zagreb počeli su da me napadaju oko nestalih. Tada sam im rekao da smo mi izuzetno zainteresovani za rešavanje tog problema, jer je među nestalim građanima Hrvatske više Srba iz Krajine, nego Hrvata”, rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija želi da problem nestalih na ovim prostorima bude trajno riješen jer je civilizacijsko pravo porodica da znaju gdje su grobovi njihovih najmilijih. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.