Azem Vlasi: Jugoslavija bi se raspala i bez Osme sjednice

Regija 26. sep 201722:58 > 27. sep 2017 08:06
Izvor: N1

Osma sjednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije septemabra 1987. bila je prekretnica za sudbinu jugoslovenske države i uticala je na pojavu kulta vođe i nacionalizma u Srbiji, ocijenili su učesnici večerašnje tribine "Osma sjednica trideset godina poslije".

Tadašnji čelnik Saveza komunista Kosova Azem Vlasi kazao je da Osma sjednica u njemu “izaziva gađenje”.

“Tada je legalizovan srpski nacionalizam”, smatra Vlasi i dodaje da je kosovsko pitanje tada poslužilo za manipulaciju i samo povod za kasnija dešavanja tokom raspada Jugoslavije.

Nije bilo “događanja naroda, bilo je manipulacije narodom”, kazao je Vlasi.

Podsjetio je na Miloševićeve zapaljive govore i širenje nacionalizma koje se, kako je naveo, nije završilo na Kosovu.

Vlasi smatra da je duh Osme sjednice nastavio da šeta i da je i dalje prsutan, i smatra da je upravo taj duh zaslužan za sve loše što se potom dogodilo, uključujući i bombardovanje SRJ 1999. godine

Vlasi smatra da bi se Jugoslavija raspala i bez Osme sjednice, ali da bi to bilo manje “krvavo”.

Tadašnja članica Predsjedništva Srbije Ljubinka Trgovčević smatra da je Osma sjednica bila povratak starom boljševičkom sistemu, jer, kako kaže, u to vrijeme Savez komunista nije, kao što je uvreženo mišljenje, bio svemoguć i o svemu odlučivao.

“Pojavio se Napoleon, neko ko je pomislio da može da zamijeni Tita”, smatra Trgovčević.

Historičarka Latinka Perović smatra da je Osma sjednica donijela nepovjerenje, beznadežnost i siromaštvo.

Nekadašnji poslanik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić rekao je da smatra da je Osma sjednica ustanovila nacionalizam kao jedini dominantan i jedini poželjan politički model, što je, kako je ocijenio, spriječilo stvaranje institucija.

Smatra i da je da je Osma sjednica spriječila ekonomske reforme, jer su ekonomska pitanja skrajnuta.

Direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević je ocijenila da je Osma sjednica u mnogome definisala sudbinu naroda i države, i u šali konstatovala da su večerašnji skup mnogi nazvali “ponovnim okupljanjem komunista”.

Učestvovali su Latinka Perović, Ljubinka Trgovčević, Borka Pavićević, Radmilo Kljajić, Azem Vlasi, Bojan Đurić i Saša Ilić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.