U Zagrebu postavljena skulptura Dine Dvornika

Regija 30. sep 201713:16 > 13:21
Izvor: Anadolija

Tematski park Rock'n'Rolla u središtu Zagrebu dobio je skulpturu još jednog muzičkog velikana. Dino Dvornik prvi je domaći muzičar koji se našao među svjetskim zvijezdama koje su obilježile eru rock and rolla.

Skulptura hrvatskog kralja funka Dinu Dvornika predstavlja u sjedećem položaju, sa cilindrom na glavi, u jarko crvenom odijelu kakvo je nosio u vrijeme snimanja spota za pjesmu „Hipnotiziran“.

Upravo je Dvornik dobio priliku postati prvi domaći izvođač koji će oplemeniti dvorište u kojem je proteklih godina postavljeno 11 skulptura svjetskih velikana rock muzike.

Uz biste Jimmyja Hendrixa, Johna Lennona, Davida Bowieja i Amy Winehouse, u parku se nalazi i pjesnik Nick Cave, gitarist Jack White, Joe Strummer, a na zidnom reljefu u prirodnoj veličini pozira ekipa iz sastava Ramones.

Dvornikova skulptura izazvala je veliku pažnju javnosti, tako da prolaznici od jutra svraćaju kako bi se fotografisali pored kralja funka, ali i sa ostalima iz tematskog parka.

Autor skulpture, koja je službeno postavljena 29. septembra, zagrebački je akademski kipar Tomislav Heršak.

Dino Dvornik za života je dobio četiri nagrade Porin, a posthumno, nakon iznenadne smrti 2008. godine, nagrađen je sa još osam.

Smatra ga se pionirom funk zvuka u Hrvatskoj, a njegovi eksperimenti sa elektronikom, kasnije i sa tradicionalnim napjevima, postali su popularni za Dvornikova života u Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji Balkana.

Rođen je u Splitu 20. augusta 1964, a preminuo u Zagrebu 7. septembra 2008. Bio je muzičar, pjevač, kompozitor, tekstopisac i glumac, a smatra ga se i jednim od najvećih predstavnika hrvatske muzičke umjetnosti.

Poznat je bio po izvornoj mješavini različitih muzičkih žanrova, unikatnoj i ekscentričnoj scenskoj pojavi, energičnim nastupima, izvrsnim plesnim pokretima te izraženim vokalnim sposobnostima.

Dino Dvornik je sin poznatog glumca Borisa Dvornika, koji je preminuo u martu 2008. godine.

Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.