Hrvati i Srbi ponovo ratuju, ali u Ukrajini

Regija 11. feb 201512:58 > 13:19
Izvor: Reuters/Nikolai Ryabchenko

Hrvati i Srbi, neprijatelji tokom ratova 90-ih, otvorili su novu frontu u Ukrajini gdje se nastavljaju boriti, piše u srijedu La Vanguardia, jedan od najčitanijih španskih dnevnih listova.

Hrvati u sukobu vide agresiju Rusije na Ukrajinu prisjećajući se srpske agresije na Hrvatsku, dok Srbi ondje odlaze kako bi se borili uz svoje tradicionalne pravoslavne saveznike Ruse, protivnike NATO-a, koji su im pomagali tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, napominje list pozivajući se na špansku agenciju EFE te hrvatske i srpske izvore.

“Hrvatski i srpski dragovoljci premještaju svoje neprijateljstvo u rat u Ukrajini”, istaknuto je u naslovu teksta. Spominje se nekoliko desetaka boraca na obje strane.

La Vanguardia su dnevne novine u Kataloniji, sjeveroistočnoj pokrajini čija lokalna vlada traži nezavisnost od Španije.

Španski ministar vanjskih poslova José Manuel Garcia-Margallo u utorak je u Kijevu istaknuo da je Španija protiv naoružavanja Ukrajine kako bi se dala prilika “miru, dijalogu i pregovorima”.

Raste broj stranih dobrovoljaca koji se bore u Ukrajini

Španija ne ovisi o ruskom plinu i njezino stajalište prema Moskvi je puno blaže u odnosu na druge članice EU-a, napose baltičke zemlje koje u Rusiji vide opasnost za svoj suverenitet.

Zasad je poznato da su Španci poslali Ukrajincima 300 vojnih kaciga i 500 prsluka.

Dok se EU opire slanju prave vojne potpore Ukrajini, raste broj stranih dragovoljaca koji odlaze u tamošnji rat boriti se na obje strane. Ondje su Španci, Francuzi, Šveđani, Poljaci, Srbi, Hrvati, Slovenci, Čečeni i drugi, istaknuo je britanski BBC.

Motivi su im različiti, a oni koji ne odlaze zbog novca nego ideala, motive nalaze u ratu u bivšoj Jugoslaviji i španskom građanskom ratu (1936.-1939.), navode mediji.

Mediji su pronašli dvojicu Španaca na strani ruskih separatista. Angel Davilla-Rivas (22) i Rafa Munoz Perez (27), pripadnici radikalnih ljevičarskih grupaa u Španiji, na istok Ukrajine su krenuli jer je tadašnji Sovjetski Savez podržavao republikance u španjolskom građanskom ratu (1936.-1939.) protiv nacionalista predvođenih generalom Franciscom Francom.

Učetsvovanje Hrvata u ratu u Ukrajini komentarisala je i Vesna Pusić.