Hrvatska: U turski brod Haksa još uvijek prodire voda

Regija 18. jun 201812:25 > 12:26
MMPI

Oko 1 sat iza ponoći zaustavljeno je tegljenje trgovačkog broda Haksa kojega je napustilo pet preostalih članova posade. Na terenu su ronioci i vatrogasci kako bi sanirali puknuće i kako bi se nastavilo tegljenje broda prema Trogiru.

Iako je jučer najavljeno kako će turski trgovački brod Haksa iz arhipelaga otočića Jabuka remorker tijekom noći prevesti do brodogradilišta u Trogiru, to se nije dogodilo, jer je prodor vode u brod nastavljen.

Lučki kapetan Davor Vidan iz Lučke kapetanije Split je izvijestio kako je došlo do komplikacija tijekom noći te kako je ostatak od pet članova posade, kapetan i četiri časnika, napustio brod. Osam mornara napustilo je brod jučer, a u Splitu su im se kasnije pridružili časnici i kapetan.

Na brodu su angažirani vatrogasci iz Splita i Šibenika te ronioci koji se nalaze uz teretni brod Haksa kako bi pokušali sanirati puknuće i prodor vode.

Brod se nalazi oko 12 milja sjeverozapadno od otoka Drvenika, tegljenje prema Trogiru je zaustavljeno oko 1 sat iza ponoći, sve dok službe koje su na terenu ne zaustave prodor vode u blizini strojarnice broda.

Iz Lučke kapetanije Split smatraju kako uzrok havarije ovog trgovačkog broda ne može biti samo starost broda, koji je izgrađen 1993. godine, nego neodržavanje broda, odnosno nemar i nebriga brodovlasnika i posade.

Osam članova posade Hakse koji su stigli u Split, prema naputku brodovlasnika, ne daju izjave za medije.

Brod prevozi 3.000 tona magnezita, što se smatra relativno neopasnom rudačom. U brodu se nalazi i 70 tona nafte u brodskim tankovima koja bi polako i dugotrajno istjecala van, ukoliko brod potone.

Dok postoji prodor mora, postoji opasnot i od potonuća, poručuju iz Lučke kapetanije Split, zbog čega su i poslali vatrogasce koji ispumpavaju vodu iz strojarnice, a ronioci nastoje zatvoriti puknuće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.