Milan Bandić ide u zatvor, sud mu uzeo i 15 miliona kuna

Regija 10. mar 201508:59 > 09:02
CROPIX/Tomislav Kristo

Županijski sud dopustio je Bandiću da se vrati u gradonačelničku fotelju, međutim USKOK je danas objavio da je proširio istragu protiv njega te je zatražio njegovo ponovno zatvaranje te naplatu garancije u iznosu od 15 miliona kuna. Sudac istrage odlučio je potom da Milan Bandić ponovno mora u istražni zatvor.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu prihvatilo je u utorak žalbu odbrane zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i omogućilo mu da se vrati na dužnost. Odluka je donesena neposredno prije nego što je USKOK od Županijskog suda zatražio da Bandiću opet odredi istražni zatvor zbog nove istrage koja je pokrenuta protiv Bandića zbog kaznenih djela poticanja na davanje lažnog iskaza, krivotovrenja isprava i sprečavanja dokazivanja.

“Izvanraspravno vijeće je, na sjednici održanoj 09. marta 2015., ukinulo mjeru opreza zabrane obavljanja gradonačelničke dužnosti Milanu Bandiću. Vijeće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mjera opreza, da mjere opreza predstavljaju uskratu prava na osobnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o  funkciji na koju je on izabran voljom građana, tako da je u ovom trenutku uplaćena garancija, u iznosu koji premašuje sve do sada izrečene, dostatna garancija da se prevenira opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi”, stoji u saopćenju na stranicama Suda.

USKOK: Poticao je svjedoka da laže

‘Suspendovani’ gradonačelnik Milan Bandić došao je nešto prije 14 sati na zagrebački Županijski sud gdje je sudac istrage odlučivao o novom zahtjevu USKOK-a da se Bandiću oduzme garancija te da ga se vrati u istražni zatvor u Remetincu zbog sumnje da je svjedoke poticao na davanje lažnog iskaza, ali i da je krivotvorio službene isprave te sprječavao dokazivanje.

Sudac istrage je oko 15:30 sati odlučio da se Milan Bandić mora vratiti u istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, te mu je odlučio naplatiti 15 miliona kuna garancije u korist državnog proračuna Republike Hrvatske.

Bandić je u zgradu suda na Zrinjevcu došao u pratnji svojih advokata Krešimira Krsnika i Marijana Hanžekovića te nije želio davati izjave okupljenim novinarima. “Hvala lijepa nemam komentara”, kratko je kazao Bandić ne odgovorivši na pitanje je li utjecao na svjedoka u aferi Agram.

Podsjetimo, USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina M. B. (1955.), gradonačelnika Grada Zagreba, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela poticanja na davanje lažnog iskaza, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te sprečavanja dokazivanja.

‘Osnovano se sumnja da je okrivljenik, od decembra 2014. do februara 2015. godine, od svjedoka ispitanog u USKOK-u u kaznenom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih okrivljenika vodi istraga, u dva navrata zatražio da promijeni iskaz, kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Opširnije na N1 Hrvatska.