Darko Šarić umalo dobio najljepši novogodišnji poklon

Regija 05. jan 201916:15 > 21:23
N1

Dok su čekali da prođu rokovi za žalbu na nedavnu presudu kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanja šverca 5,7 tona kokaina, sudije Apelacionog suda u Beogradu odlučivale su po žalbi o produžetku pritvora i ukinule ga. Hitnom reakcijom Specijalnog suda, pritvor mu je ponovo određen.

Ostaje, međutim, pitanje kako je uopšte na dnevni red mogla da dođe ta tema, pred prazničnu pauzu u radu Suda.

Nekada nisu imali dilemu. Kada su u maju 2016. odlučivali o žalbama na prvu prvostepenu presudu Darku Šariću i ostalima, jasno su rekli da postoji više razloga da najveći balkanski narko bos ostane iza rešetaka do pravosnažnosti presude.

Iz dokumenta do koga je došao CINS vidi se da je, pored visine zaprećene kazne i činjenice da je godinama bio u bjekstvu, među najjačim argumentima bio je taj da bi Šarić mogao pobjeći, jer i dalje postoji sumnja da je grupa “prodajom droga ostvarila profit od više desetina miliona dinara, od čega najveći dio do sada nije pronađen”, koji bi Šariću mogao da bude dostupan ukoliko bude pušten.

Zbog toga je po njima tada postojao strah od mogućeg bjekstva.

“Dobio je 15 godina zatvora, a razlozi za pritvor, bar kako je u posljednjem rješenju apelacije konačno navedeno, od tada se nisu promijenili. Naravno, odbrana ima pravo da to traži, ali je malo neobična ova igra dva suda u vraćanju odluka na ponovno razmatranje o pritvoru”, kazao je novinar NIN-a Vuk Cvijić.

Međutim, u odluci Apelacionog suda o ukidanju pritvora Šariću od prošle sedmice, sudije smatraju da su žalbe osnovane.

“Sud uopšte nije razmatrao, niti je dao razloge za eventualnu mogućnost primjene neke od blažih mjera za obezbjeđenje prisustva okrivljenog, a što je odbrana tokom postupka predlagala, pa se za sada pravilnost prvostepenog rješenja nije mogla sa sigurnošću ispitati, zbog čega je isto moralo biti ukinuto”, navodi Apelacioni sud.

Šta se dogodilo sa stavovima apelacije za samo dvije godine? Novac, na koji su tada ukazivali kao jedan od osnovnih razloga za produžetak pritvora, do danas nije pronađen, pa je nejasno zbog čega je taj argument sada izostao. Pored toga, prije dvije godine su čak 22 ročišta redom odložena, zbog čega je tužilaštvo upozorilo da se to radi kako bi se izdejstvovalo puštanje Šarića iz pritvora, podsjeća Cvijić.

“Možda je to tehnička i formalna stvar, možda je trebalo da razmatra blaže mjere, ali ako stoje isti razlozi i ako se nisu promijenili, može samo da znači da sud formalno nije odlučio, odnosno nije napisao zašto ne može da primjeni blaže mjere, ali vidjet ćemo šta će biti na kraju”, naveo je Cvijić.

A na samom kraju, posljednju riječ će ponovo dati Apelacioni sud. Sve strane imale su rok od tri dana da se žale na aktuelnu odluku.

U Višem sudu u Beogradu kažu da je odluka o ponovnom određivanju pritvora poslata svim stranama istog dana kada je donijeta, 31. decembra, ali da još nemaju potvrdu da je svima uručena.

Pretpostavlja se da i nije, zbog praznika, jer do danas u Apelacioni sud nije stigla nijedna žalba.

Nezvanično, zbog praznika ih ne očekuju prije kraja sljedeće sedmice, kada će uslijediti konačna odluka Apelacionog suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.