Šesnaest godina od ubistva Zorana Đinđića

Regija 12. mar 201907:26 > 07:34
Izvor: AFP/Andrej Isaković

Na današnji dan prije 16 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić, a taj datum biće obilježen šetnjama, polaganjem vijenaca i cvijeća na njegov grob i na mjestu pogibije - u dvorištu Vlade Srbije.

Šetnje i polaganje vijenaca

Predstavnici DS-a će u prijepodnevnim časovima položiti vijence na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana, a od 18 časova će zajedno sa organizatorima protesta “Jedan od pet miliona” organizovati memorijalnu protestnu šetnju “Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami” – od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade.

U pozivu na tu šetnju navedeno je da će građani imati priliku da odaju poštu “velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila”.

Polaganjem vijenca i cvijeća u dvorištu Vlade poštu ubijenom premijeru odaće i aktuelna predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi njene vlade.

Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu “Šetnju za Zorana”, od sjedišta LDP-a do dvorišta Vlade.

U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija izdanja “Besede u Zoranovu čast 2006-2018”, kao i proglašenje pobjednika prvog takmičenja “Zoran Đinđić hakaton”.

Ubijen u dvorištu zgrade Vlade

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korijenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vrijeme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Đinđić je bio i jedan od osnivača Demokratske stranke (DS), u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsjednik DS.

Bio je i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda poslije 1945. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android |iPhone/ iPad