U Hrvatskoj bolje "glasati" nego "glasovati"

Regija 10. dec 201920:02 > 20:07
Izvor: Shutterstock

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje daje prednost glagolu "glasati" umjesto "glasovati", a direktor te ustanove Željko Jozić objasnio je da oba glagola znače "davanje svog glasa na izborima ili pri kakvome odlučivanju", objavili su danas zagrebački mediji.

Uoči predsjedničkih izbora direktor Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić prednost u upotrebi daje glagolu ‘glasati’ pred glagolom ‘glasovati’, saopštio je danas taj institut.

Jozić je, kako prenosi agencija Hina, istakao da glagoli ‘glasati’ i ‘glasovati’ pripadaju hrvatskom standardnom jeziku i da oba znače “davanje svog glasa na izborima ili pri kakvom odlučivanju”.

Često se čuje dosjetka da se životinje glasaju, a ljudi glasuju, ali, Jozić objašnjava da su glagol ‘glasati’ i glagol ‘glasati se’ dva različita glagola.

“Tako ‘glasati se’ znači ‘javljati se glasom ili zvukom’, a glagol ‘glasati’ ima isto značenje kao glagol glasovati”, ističe Jozić.

Hrvatski korpusi pokazuju da su izvedenice glagola glasati (izglasati, preglasati) češće koriste nego izvedenice glagola glasovati (izglasovati, preglasovati), navodi agencija.

“Na osnovu boljih izvedenih mogućnosti i veće potvrđenosti u upotrebi samoga glagola i njegovih izvedenica, prednost se može dati glagolu glasati pred glagolom glasovati”, ocijenio je u saopštenju Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad