Vučić: Srbija spremna da ispuni svaki zahtjev Prištine, isto tražili za nas

Regija 16. jul 202021:02 > 21:04
Izvor: TANJUG/ MARINA MAKSIMOVIC

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije i prvog susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Briselu da razgovori nisu bili laki, ali da je došlo do izvjesnog napretka kada je riječ o temama nestalih, raseljenih i ekonomiji. Vučić je podsjetio da je na Kosovu nestalo 1.643 osobe i da je od toga 570 Srba i nealbanaca, a ostalo su Albanci.

“Srbija je spremna da ispuni svaki zahtjev albanske strane i da smo, gdje god misle da postoji grobno mjesto, spremni da pokažemo da li tu ima nečega ili nema, ali smo tražili to isto i za nas”, rekao je Vučić i dodao da Srbija do sada nije imala pristup mjestima za koja sumnja da su grobnice srpskih žrtava.

Pročitajte još

Sljedeće srijede o tome će se nastaviti razgovori na tehničkom nivou, a onda će se, kako je rekao Vučić, dijalog nastaviti na najvišem nivou.

On je dodao da su Albanci tražili da se otvore vojne i policijske arhive Srbije, i da je srpska strana na to pristala, ali uz uslov da se otvore i arhive OVK-a.

Kako je rekao “albanska strana je reagovala kao da smo tražili da naselimo cijelu zemlju na Merkur ili Veneru u roku od sedam dana”.

Vučić je dodao da se razgovaralo i o interno raseljenim osobama i istakao da se na Kosovo vratilo samo 1,9 posto raseljenih.

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu su razgovarale i o ekonomskoj saradnji, a razgovori na tehničkom nivou bit će nastavljeni za sedam dana.

Vučić je rekao da je veoma važna tema sastanka bila i ekonomija.

Kazao je da u tom smislu nije siguran da su neki baš dobro razumjeli temu jer su došli da pričaju o ratnoj odšteti, što je on odbio.

Rekao je da je predložio da se napravi trgovinski sporazum koji je dobar i za jedne i za druge.

“Da mi sebe time ne unizimo i da vam ne pokažemo da vas priznajemo kao državu, jer to ne činimo”, rekao je on.

Naveo je da je interes Srbije da se napravi što više ekonomskih sporazuma.

“Mi imamo šta da ponudimo Prištini. Nadam se da će oni imati nama u budućnosti šta da ponude. Vjerujem da će to biti dobar posao u pravljenju neuporedivo bolje atmosfere i okruženja i za našu političku saradnju u budućnosti i za sve drugo”, rekao je Vučić.

Na sastanku se razgovaralo i o ubrzanju rada na autoputu Niš-Priština, uz veće evropsko učešće, uz više grantova dobijenog, doniranog novca.

Hoti: Razgovarali smo o nestalima i ekonomskim pitanjima

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je poslije susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je to bio težak sastanak u Briselu, poslije dvadeset mjeseci, u okviru dijaloga Kosova i Srbije i da su teme razgovora bili nestali i ekonomska pitanja kao i da očekuje da se dijalog završi za nekoliko mjeseci.

“Upravo smo završili prvi sastanak u Briselu u okviru procesa dijaloga, koji počinje nakon 20 mjeseci na jasnim principima ovog procesa, koje smo već predstavili našim međunarodnim partnerima. Danas smo uz naše insistiranje razgovarali o dvije važne teme za građane Kosova i obje zemlje, o nestalima i o ekonomskoj saradnji”, kazao je Hoti medijima u Briselu.

On je naglasio i da su se strane dogovorile o koracima u narednim sedmicama i mjesecima.

“Vi znate da je ovo proces koji treba da se završi unutar nekoliko sedmica ili mjeseci. Ne više od toga. Ja sam uvjeren da imamo mogućnosti da učinimo napredak jer imamo podršku ključnih država EU i posrednika (Miroslava) Lajčaka”, rekao je Hoti istakavši da je najvažnije da postoji politička volja da se okonča ovaj proces u predstojećem periodu.

Podvukao je da su stavovi koje je izneo nepokolebljivi i da ne bi trebalo da se pomjera sa njih.

Sastanak Vučića i Hotija završen je nešto poslije 19 sati, a sastanku dvojice lidera, prvom neposrednom susretu u okviru procesa dijaloga nakon 20 mjeseci pauze, prethodili su bilateralni susreti šefa dvije delegacije sa zvaničnicima EU, šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom i posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom.

Prije četiri dana održana je video konferencija dvojice lidera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad