Hashim Thaci pozvao na političko jedinstvo u procesu dijaloga sa Srbijom

Regija 18. jul 202020:56 > 21:01
Izvor: AFP/Odd ANDERSEN

Kosovu je više nego ikada ranije potrebano političko jedinstvo, posebno povodom dijaloga sa Srbijom, izjavio je predsjednik Kosova Hashim Thaci u svom obraćanju javnosti nakon povratka iz Haga.

Thaci se građanima Kosova obratio putem video poruke u kojoj je kazao da je pred tužiocima Specijalizovanih veća u Hagu završio oko 30 sati suočavanja sa navodima organa gonjenja, kojima je odgovarao na pitanja. Istakao je da u potpunosti poštuje proces rasvjetljavanja istine do samog kraja i njegove uloge u oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost.

VEZANE VIJESTI

Kosovski predsjednik je napomenuo da iz etičkih razloga i zakonskih ograničenja, ne može da zalazi u konkretne detalje ispitivanja, ali je ponovio da niko ne može ponovo pisati istoriju. Ocijenio je da je proces protiv njega još jedan u nizu, tokom 21 godine optužbi, izmišljotina i fabrikacija o Oslobodilačkoj vojsci Kosova i naporima kosovskog naroda za slobodu i državu.

“Ali, ovaj proces će jednom zauvek zapečatiti istorijsku ulogu OVK-a, kao nezamenjivu i neotuđivu ulogu za stečenu slobodu, za sve generacije koje će naslediti Kosovo, kao nezavisnu i demokratsku državu. Taj etnički prezir, maltretiranje Albanaca još u majčinoj utrobi, genocidno ponašanje protiv naroda sa istorijskim pravom na ovu zemlju, represija koja je dostigla vrhunac etničkim čišćenjem, do razmera genocida, biće jedno od najmračniji razdoblja prošlosti, koje nikada više neće moći da se vrati”, kazao je Thaci.

Thaci je rekao i da je imao sreću i čast da je imao ulogu u borbi i na putu prema nezavisnosti i formiranju države Kosovo, te da ne sumnja da mu je dužnost da brani Kosovo i da ne dozvoli da ovaj nepravedni proces ometa velike poslove koji su pred Kosovom.

“Kosovu je danas više nego ikad ranije potreban civilizovan dijalog među političkim snagama, o institucionalnoj stabilnosti, dobrom upravljanju i građanskom i političkom jedinstvu, posebno o dijalogu o konačnom priznanju od strane Srbije i čitavog sveta. Kosovo danas treba da gaji raznolikost mišljenja i da živi u zdravoj debati između Vlade i opozicije”, kazao je Thaci.

Završio je riječima da svi na Kosovu jednoglasno treba da govore svijetu i da vode dijalog sa Srbijom uz sjajno jedinstvo koje je postojalo u Rambujeu, Beču i Briselu.

Specijalno tužilaštvo je 24. aprila predalo na potvrđivanje Specijalizovanim većima optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druge osobe terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje”. U optužnici se navodi da Taci, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalna veća Kosova sa sedištem u Hagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad