AFP: Zemunska bolnica potvrdila – otac Petra Đurića preminuo čekajući respirator

Regija 22. jul 202022:49 > 23. jul 2020 07:09
Izvor: N1

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar negirao je tvrdnje čovjeka da mu je otac umro od novog korona virusa čekajući na respirator u Zemunskoj bolnici, rekavši da ustanova ima više respiratora nego što koristi. Međutim, izvještaj iz bolnice pokazuje da je čovjek čekao prebacivanje u bolnički respiratorni centar u kome u tom trenutku nije bilo respiratora na raspolaganju.

Petar Đurić, čiji je otac Ljubiša preminuo od COVID-a-19 u Zemunskoj bolnici 12. aprila 2020. godine, postao je zaštitno lice nedavnih protesta u Beogradu i drugim srbijanskim gradovima protiv načina na koji vlada rukovodi pandemijom korona virusa.

“Ćale, ovo je za tebe koji si umro, a nije bilo respiratora,” vikao je pred kamerom reporterke N1 televizije, objašnjavajući zašto se pridružio hiljadama na protestu u utorak, 7. jula, 2020. “Zato što nije bilo respiratora, umro je…nije bilo respiratora u Zemunskoj bolnici, a na sva usta su pričali da mi poklanjamo respiratore,” dodao je Đurić, a piše agencija AFP.

Protesti, koji su povremeno bili nasilni, nastavili su se potom još nekoliko večeri.

Narednog dana, srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je lokalnim medijima da je tvrdnja netačna. “Jeste, otac mu je bio u bolnici u Zemunu (ali) apsolutna je neistina da nije bilo respiratora”, rekao je Lončar Pink televiziji.

“Bolnica Zemun od prvog momenta ima preko 75 respiratora. Nikada u upotrebi nije bilo više od 30. Otac mladića je tretiran po svim standardima, bio je i na neinvazivnoj i na invazivnoj terapiji… pokušano je sve ali nažalost nije dalo rezultate”, naveo je ministar.

Petar Đurić je, međutim, rekao da su “9. aprila doktori indikovali da on (otac) treba da bude upućen u respiratorni centar, ali je rečeno da nije bilo slobodnog respiratora u tom trenutku”.

“Ministar Lončar je rekao da Zemunska bolnica ima 75 respiratora a da koristi samo 30, ako je to tačno to je još gore. Mogli su da ga pošalju u neku drugu COVID bolnicu, a ne da čekaju na slobodno mjesto na respiratoru u Zemunskoj bolnici i da ga puste da umre čekajući”, rekao je Đurić AFP-u u telefonskom intervjuu.

Autentični bolnički izvještaj

U bolničkom izvještaju za Ljubišu Đurića, čiju je kopiju dobio AFP, doktorica je napisala da je 9. aprila, 2020. godine u 3.08 “kontaktiran anesteziolog iz Respiratornog centra radi prevođenja – trenutno bez slobodnih mjesta”. Prema istom izvještaju, druga doktorica je napisala da je u 11.58 “konsultovan anesteziolog, indikovano je prevođenje u respiratorni centar, čeka se slobodno mjesto”.

Izvještaj pod nazivom “Historija trenutnog liječenja” za pacijenta Ljubišu Đurića izdat je sa zaglavljem i pečatom bolnice i odštampan je 22. aprila 2020. godine.

Direktor Zemunske bolnice, doktor Dragoš Stojanović potvrdio je za AFP da je bolnički izvještaj autentičan.

“Izvještaj je autentičan i tačno je da nije bilo slobodnog mjesta u respiratornom centru”, rekao je dr. Stojanović. “U Respiratornom centru maksimalni kapacitet mogućnosti korištenja respiratora je 30 i oni su u stalnoj upotrebi i popunjenosti”, objasnio je doktor.

On je, međutim, negirao da je pacijent preminuo zbog nedostatka podrške na respiratoru. Objasnio je da je “pacijent ostao u Intenzivnoj njezi na neinvanzivnoj ventilaciji (specijalna maska sa kiseonikom koja pomaže pacijentu da diše)”. Stojanović navodi da “isti izvještaj pokazuje da mu je bilo bolje i da je podignuta saturacija kiseonikom na 97 procenata, nakon indikacije za prevođenje u respiratorni centar”.

Odlazak u respiratorni centar znači da se pacijent uvodi u besvjesno stanje i intubira tako da mašina diše za njega, dok sa neinvazivnom ventilatorskom podrškom dobija dodatni kiseonik koji mu pomaže da diše.

Prema bolničkom izvještaju, 12. aprila kod Đurića “oko 22.30 dolazi do naglog pogoršanja opšteg stanja, pada saturacije, konsultovan anesteziolog, indikovano prevođenje u RC (respiratorni centar)”.

Pacijent je 12. aprila u 22.59 “na prijemu u respiratorni centar” bez znakova života. Doktorica Mirjana Mladenović potvrdila je smrt u 22.55, piše u izvještaju.

Doktor Stojanović kaže da je Đurićeva “zadesna smrt i mogla je da se dogodi bilo kome od nas”.

“Uradili smo sve što smo mogli. Nažalost, virus ne bira, i mlađi ljudi umiru”, rekao je direktor bolnice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

AFP