"Zima" usred ljeta u Crnoj Gori: Ovo je da čovjek ne povjeruje (FOTO)

Regija 23. jul 202008:48 > 08:49
Izvor: Nova.rs

Špic turističke sezone na crnogorskoj obali Jadrana nikada nije izgledao kao ove godine. U periodu između 15. jula i 15. avgusta na plažama u ovoj državi nema mjesta šibica da padne, a sada se tamo redaju apokaliptične scene.

Fotografije koje je portal Nova.rs dobio od čitalaca govore ono što njihove riječi ne bi mogle dovoljno da opišu. Nikada praznije plaže u Kotoru, Budvi, Sutomoru, Baru, Herceg Novom, Petrovcu izgledaju kao da je njima prošao tajfun.

VEZANE VIJESTI

Osim ogorčenosti zbog finansijski propale sezone, sagovornici Nove.rs posebno su revoltirani činjenicom da će korona virus ostaviti dalekosežnije posljedice, pa su mnogi mještani u nedoumici šta dalje da rade i čemu mogu da se nadaju u budućnosti.

Kao da je zima

“Nikada nije bilo da sunce ovako jako peče, a da žive duše nema na obali. Kao da je zimski period. Mi smo na ovakve slike navikli, ali tek tamo od novembra. Da mi je neko pričao da će krajem jula, na pragu avgusta biti ovakva pustoš, nikad mu povjerovao ne bih”, priča Miljan Đokić, iz Budve.

Nova.rs

On priznaje da je prethodnih godina gužva umila da mu zasmeta, a sada bi, kako ističe, dao sve na svijetu da opet sve bude kao nekada.

“Tužno sve izgleda, jad i bijeda. Pogled je strašan. Najgore je što dan za danom prolazi, a ništa ne može da bude bolje. Peškiri i ležaljke stoje, a nikog na njima. Šibicu nisi mogao da baciš prošle godine u ovo vrijeme na plaže, a pogledaj sada. Ovo je da čovjek ne povjeruje”, tužno konstatuje naš čitalac.

Apokalipsa na djelu

Ni u drugim primorskim mjestima slika nije drugačija.

Nova.rs

“Sigurna sam da ćemo situaciju sa koronom pamtiti dok smo živi. Prava apokalipsa. Toliki narod bez posla i toliko svijeta koji ne može da nam dođe. Morat ćemo da tražimo druge poslove, a neki su se već uveliko zaposlili van turizma”, objašnjava čitateljka Nina koja je poslala fotografije iz Petrovca.

Dodaje da su sve nade izgubljene da će se desiti čudo koje bi odjednom oživjelo obalu makar u avgustu.

“Nema od toga ništa, sve vam slike govore”, navodi Nina.

Pogled koji ubija

Ni zakupcima dijelova plaže koji od toga tokom vrelih ljetnjih mjeseci žive nimalo nije lako. Stevan Vojinović priča da pogled na spuštene suncobrane i prazne ležaljke “ubija na mjestu”.

Nova.rs

“Mještani se šale da sad ima mjesta za njih koliko hoće, ali zapravo su u teškoj muci i ogromnoj depresiji. Bliži se avgust, vrijeme kada cijela rivijera živi 24 sata dnevno, a ovo je tragedija”, iskren je Stevan.

Sagovornik portala Nova.rs kaže da se svakog dana pita kako će izgledati ljeto 2021.

“Ne znam šta će biti sljedeće godine. Crna Gora živi od turizma, morat će nešto država da rješava, nema druge”, zaključuje ovaj Budvanin.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Nova.rs