Milanović brani odlikovanje Jelića, spomenuo Bakira, Aliju i Rasima Delića

Regija 04. avg 202011:49 > 11:51
Zoran Milanović
Izvor: Zoran Milanović (N1)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je komentirao oštre reakcije na njegovu odluku da odlikuje Zlatana Miju Jelića, optuženog za ratni zločin u Bosni i Hercegovini.

“Što da vam kažem a da ne krene svađa? Najbolje ništa”, rekao je Milanović, no ipak je odlučio reći nešto više o toj temi.

“Ne gledam na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Deliću, koji je osuđen za ratni zločin, kao problem. Nije svatko tko je dobio kaznu u Haagu ratni zločinac. Nije isto Delić i Mladić i Karadžić. Ja ne odajem, kao što ste sami rekli, odlikovanje ni jednom pojedincu nego svima njima. Tu ne možete biti picky, ne možemo mi birati. Ne sjećam se da je gospodin Alija Izetbegović imao ikakvih problema kada su te iste postrojbe oslobađale Bihać 1995. ni kada je isti taj Alija od Tuđmana dobivao velered kraljice Jelene. Nisu Karadžić i Mladić isti kao Rasim Delić. Neki ljudi su nažalost zarobljenici očekivanja. Na takav način nećemo graditi dobre odnose sa susjedima”, rekao je Milanović.

Potom se osvrnuo na odnose s Bosnom i Hercegovinom.

“Ja rijetko ili nikad ne prozivam ljude u BiH, ali možda da počnemo od toga da se Hrvatima omogući da biraju sami svoje članove Predsjedništva. Bosna je nastala na pravu konstitutivnih naroda, Hrvatima su neka prava naprosto ukradena”, kazao je.

Svečanim završetkom obuke 2. naraštaja za razvoj vođa ‘Marko Babić’ i prijemom ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata započelo je danas obilježavanje VRO Oluja na kojem sudjeluje i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad