"Vučić jednim potpisom uveo Srbiju u sukob sa EU, Rusijom, Kinom i Arapima"

Regija 07. sep 202018:51 > 20:31
Izvor: REUTERS/Leah Millis

Pitanje da li su čelnici Srbije i Kosova znali šta potpisuju u Washingtonu, gdje su se obavezali da će otvoriti ambasade u Jerusalimu, treba postaviti njima, jer Evropska unija o tome nije bila obavještena, izjavio je u Briselu predstavnik Evropske komisije, Peter Stano. I u Srbiji javnost analizira svako slovo tog dokumenta.

Nema sumnje da će potez premeštanja srbijanske ambasade u Jerusalim dovesti Srbiji izraelska i američka prijateljstva, ali Srbija je takvom odlukom prekršila rezoluciju Ujedinjenih nacija. 

VEZANE VIJESTI

“Samim tim što Srbija ne poštuje dekleraciju o Izraelu iz 1980. godine, njena pregovaračka pozicija dramatično slabi, jer će argumentacija Albanaca biti – dobro, ako ne poštujete rezoluciju ovu, zašto insistirate na poštovanje rezolucije 1244, ako govorimo o priznanju Kosova kao nezavisne i suverene države”, smatra profesor Vojin Rakić, šef UNESCO katedre za bioetiku za Evropu (Haifa).

Predsjednik Srbije je u februaru obećao Izraelu otvaranje zvanične državne kancelarije u Jerusalimu, ali ne i ambasade.

“Mislim da je spisak problema koji sa time nastaje duži, vidjeli smo da je Arapska liga već osudila, Turska i generalno muslimanski svijet, naši odnosi sa Palestincima će biti u potpunosti upropašteni”, naveo je Filip Ejdus sa FPN-a. 

Izrael je najavio da će priznati nezavisnost Kosova, iako su se i predsjednik Srbije i ministar spoljnih poslova godinama zalagali da se to ne dogodi. Dokumentom iz Washingtona to su dozvolili, ali srbijanske vlasti ne gledaju to kao riješenu stvar.

“Mi imamo ambasadu u Izraelu, da li će ambasada ostati u Tel Avivu i da li će i kada biti izmještena u Jerusalim to je stvar o kojoj ćemo kao i dinamiku sami odlučivati. Priznanje Kosova je nešto što ćemo mi u svakom slučaju sa Izraelom razmarati malo na tu temu, što bi rekli porazgovaramo, jer mislimo da to nije nešto što je u ovom trenutku toliko bitno”, kaže Veljko Odalović iz Ministarstva spoljnih poslova.

Iako u dokumentu stoji decidno da se ambasada Srbije seli u Jerusalim do ljeta sljedeće godine, ovo nije jedini problem koji sporazum iz Bijele kuće donosi Srbiji, ocjenjuje bivši predsednik Boris Tadić.

“Uveo nas je zbog Jerusalima u sukob sa Evropskom unijom. Zbog diverzifikacije gasnog snabdjevanja, uveo nas je u sukob sa Rusijom, zbog 5G mobilne telefonije u sukob sa Kinom, zbog Jerusalima i sa arapskim svijetom, a možda ćak i sa budućom američkom administracijom koja ne prihvata ništa od ovoga što je potpisano, jer Biden je u ovom trenutku u prednosti nad Trumpom. To je sve dokaz potpunog amaterizma sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”, smatra Tadić. 

Novim dokumentima pregovori o Kosovu prebačeni su u Bijelu kuću, dok se u Briselu samo finalizira već parafirano.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad