Napadnuta Dajana Pospiš: "Ubiću te, pede…!"

Regija 29. jul 201508:05 > 09:08
Izvor: N1

U posljednjih 48 sati značajno je ugrožena sigurnost transrodne osobe Dajane Pospiš, bivše članice ekstremističke organizacije Nacionalni stroj, saopštilo je Udruženje građana Egal.

Dajana Pospiš primjetila je u nedjelju uvečer da je praćena od pripadnika jedne ekstremističke organizacije, ali nije htjela da to prijavi policiji pošto joj se ta situacija do sada više puta ponavljala od kad je krenula u proces prilagođavanja pola rodnom identitetu, navodi se u saopštenju.

Međutim, dodaje se, u utorak 28. jula oko 18 sati Dajana je napadnuta od jednog ekstremiste u Jevrejskoj ulici u centru Novog Sada.

Kako navodi Egal, krupan muškarac, visok oko dva metra, koji je žrtvi poznat od ranije, napao je Dajanu uz povike:Ubiću te, pederčino! Zaklaću te!

Ona je uspjela da pobjegne od napadača i odmah je pozvala policiju. Policijskoj patroli je trebalo 20 minuta da stigne do mjesta napada, navodi se u saopštenju.

Egal podsjeća da se sve ovo dešava nakon hrabrog istupanja Dajane Pospiš u javnosti.

“Skrećemo pažnju da ovakve situacije povećavaju sigurnosne rizike za sve pripadnike trans zajednice i naglašavamo da je posebna odgovornost svih državnih organa zaduženih za sigurnost da pojačaju svoje napore u suzbijanju nasilja u tim trenucima”, navodi se u saopštenju.