Srbija: Suđenje zbog organizovanja protesta za Srebrenicu

Regija 03. feb 201616:29 > 20:10
Izvor: N1

Prekršajni sud u Beogradu pokrenuo je postupak protiv direktorice Inicijative mladih za ljudska prava Anite Mitić, zbog navodne organizacije komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici u noći 10 jula, a na osnovu zahtjeva policije. Iz te organizacije tvrde da je okupljanje bilo spontano i poručuju da ih pritisci koje država sprovodi preko suda i pol

Zbog zapaljene svijeće nećete na sud, ali možda hoćete ako nekoga pozovete da to uradi sa vama. Zbog zabrane komemoracije žrtvama Srebrenice, Anita Mitić je bila među stotinjak gradjana koji su pozivali na okupljanje iz revolta, ali je jedina dobila prijavu.

“Mi moramo da se suočimo s tim da u Beogradu mora da postoji memorijal i da moramo da prihvatimo našu odgovornost za ono što se tamo dogodilo. Ja takođe moram javno da pozovem premijera da ove godine on organizuje komemoraciju genocida u Srebrenici da više ne dobijamo prekršajne prijave u kojima je genocid stavljen pod znake navoda. To je samo nastavak politike negiranja genocida”, kazala je Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Suđenje je trajalo kratko, jer sud mora da provjeri informacije zbog kojih je odbrana tražila oslobađajuću presudu. Branioci su podsjetili da je Ustavni sud u aprilu oborio zakon o okupljanju građana, odluka je stupila na snagu u oktobru, a novi zakon koji je donesen u januaru još nije stupio na snagu.

“Navedeno djelo samim tim nije prekršaj jer ne postoji zakon koji ga propisuje kao prekršaj, a nemoguće je goniti nekoga za djelo koje nije propisano zakonom kao prekršaj”, istakla je Milena Vasić, pravna zastupnica Mitićeve.

U inicijativi mladih dodaju da policija nije ništa uradila po pitanju prijetnji učesnicima noćnog pomena i fizičkih napada na njih. Zbog toga je ispred suda stigla i podrška.

Više desetina građana i predstavnika organizacija civilnog društva okupilo se ispred suda, noseći transparente “Nije ona, nego ja”. Negodovali su smatrajući da država progoni aktiviste, umesto da se suoci sa zlocinima iz proslosti.

“Prema nama koji tražimo da se poštuje odluka međunarodnog suda, a prvenstveno dostojanstvo žrtava genocida, se primjenjuju se najgore represivne mjere”, izjavila je Staša Zajović, iz udruženja Žene u crnom.

“Takva šizofrena situacija više ne može da ide. Mi moramo da odlučimo.Ministri su danas trebali da budu ovde, a ne na dočeku generala Lazarevića osuđenog za ratne zločine”, ocijenila je Jelena Milić iz Centra za euroatlantske studije

Svijeće ispred predsjedništva upaljene su 10 jula uveče, jer je policija zabranila komemoraciju zakazanu za sutradan.

Tada je zabranjeno i više kontraskupova. Međutim, pokret Zavetnici ipak se okupio ispred Skupštine Srbije i u pratnju policije prošetao centrom Beograda, što su tada zabilježile kamere naše televizije.

Iz MUP Srbije nisu odgovorili zbog čega je taj skup održan i da li su njegovi učesnici ili organizatori zbog nepoštivanja zabrane procesuirani.