Albanija prva ratificirala sporazume: S ličnim kartama po regionu

Regija 03. feb 202319:171 komentar
Shutterstock

"Nadamo se da će i druge države regiona brzo slijediti ovaj primjer kako bi građani svih šest država Zapadnog Balkana uživali u blagodatima ovih sporazuma".

Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin objavio je da je Parlament Albanije ratificirao sva tri sporazuma potpisana pred kraj prošle godine u Berlinu.

Tokom Samita Berlinskog procesa, čelnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije obavezali su se da će omogućiti svim građanima ovih država putovanje zapadnim Balkanom samo s ličnim kartama.

Uz to, potpisali su i sporazume o priznavanju diploma i slobodnom kretanju i razmjeni određenih profila radne snage.

“Prva država u regionu – Albanija – usvojila je sva tri sporazuma o mobilnosti koji su potpisani na Samitu Berlinskog procesa.

Nadamo se da će i druge države regiona brzo slijediti ovaj primjer kako bi građani svih šest država zapadnog Balkana uživali u blagodatima ovih sporazuma”, stoji u Sarrazinovoj objavi, prenosi Politički.

Njemačka se sve snažnije zalaže za primjenu dogovora Berlinskog procesa.

Njime, uz ostalo, Bosna i Hercegovina se obavezala da će ukinuti rigidni vizni režim prema Kosovu.

Tri sporazuma iz Berlina trebaju ratificirati i parlamentu u Sarajevu, Beogradu, Prištini, Podgorici i Skoplju. Nakon toga oni će stupiti na snagu.

Pred Parlamentom BiH su sva tri dokumenta i čekaju na red…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar