Albin Kurti postavio šest uslova Srbiji za formiranje Zajednice srpskih opština

Regija 02. feb 202314:344 komentara
Albin Kurti (REUTERS/Fedja Grulovic)

Istovremeno dok se u Beogradu održava posebna sjednica Skupštine o Kosovu, skupština Priština je danas također okupila svoje poslanike. U srbijanskom parlamentu prisustvuje predsjednik Aleksandar Vučić, a u kosovskom premijer Albin Kurti. Obojica su se za svojim govornicama dotakli teme Zajednice srpskih opština. I dok Vučić poručuje da o tom pitanju više nema "šta da se dogovara i pregovara“, ali da ga plaši da druga strana i dalje odbija da je formira, Kurti je upravo danas pred poslanicima izlistao njegovih šest uslova za njeno formiranje, piše Nova.rs.

U Prištini je u 10:00 sati počela sjednica kosovske skupštine. Iako na njenom dnevnom redu nije bilo predviđeno da će se raspravljati o pregovorima Prištine sa Beogradom, Kurti se u svom govoru dotakao Zajednice srpskih opština i izlistao svoje uslove pod kojim ovo telo može biti formirano.

Govoreći o dosadašnjim sastancima organizovanim uz američko posredovanje, naveo je da je kontinuirano isticao svoju posvećenost da se što prije postigne dogovor o francusko-njemačkom prijedlogu: “Spreman sam da doprinesem maksimalnom konstruktivnošću“, dodao je.

Deseta tačka prijedloga, kako je danas ponovio, tiče se sprovođenja sporazuma, a u to je uključena i Zajednica srpskih opština.

I danas je ponovio da su, stoga, bilo kakvi preduslovi za napredovanje “besmisleni“, ali i da Zajednica koja je proizašla iz dogovora koji su predvodili Ivica Dačić i Hašim Tači – mora imati određene uslove, a ima ih šest:

1. Mora biti u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.

2. Zajednica ne može biti iste nacionalnosti, mora da promijeni naziv, ne može da ima odbor i da služi samo horizontalnoj saradnji opština po Zakonu o lokalnoj samoupravi.

3. Prava nacionalnih manjina i odgovarajući mehanizmi zaštite, treba da budu zasnovani na principu reciprociteta između dvije države.

4. Prije osnivanja Zajednice, ilegalne strukture na sjeveru da budu ugašene i svo nelegalno oružje predato.

5. Zajednica je dio konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznavanja.

6. Predsjednik Srbije povlači pisma upućena članicama EU povodom neprihvatanja Republike Kosovo u EU.

Opozicija ga je ipak kritikovala po pitanju Zajednice, naglasivši današnji datum kao dan kada je Kurti riješio da je prihvati, ali da mu je problem kako to da poslanicima objasni.

Takvo mišljenje izazvalo je to što, dok sa jedne strane Kurti iznosi uslove za nju, danas nijednom nije poricao da će Zajednicu potpuno odbiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar