Bizaran slučaj: Živog čovjeka proglasili mrtvim, rodbina ukopala pogrešnog

Regija 15. sep 202213:57 1 komentar
Srđan Živulović/BOBO

Bizaran slučaj dogodio se u Sloveniji. Opšta bolnica Celje napravila je grešku i zamijenila identitet dvoje starijih pacijenata. Jedan je preživio, drugi je umro. Bolnica je preživjelog proglasila mrtvim i obavijestila njegovu porodicu. Prije nego je otkrivena greška, obavljena je sahrana. Uprava bolnice ponudila je ostavku, a policija pokrenula istragu.

Do greške je došlo kada su dvoje starijih pacijenata dovedeni istim vozilom hitne pomoći iz istog Doma za stare osobe. Do promjene identiteta je došlo jer pacijenti nisu imali identifikacione narukvice te su se oslonili na izjavu ekipe Hitne pomoći.

Jedan od pacijenata je preminuo u bolnici, ali pacijent koji je preživio proglašen je mrtvim u bolnici.

Greška je otkrivena kada se preživjeli pacijent vratio u Dom.

Uprava je ponudila ostavku, a u sve se uključila i policija. Ministar zdravstva rekao je kako je ovo prvi ovakav slučaj u Sloveniji.

“Obojica nepokretni, nije se radilo o kovidu, nije se radilo o bilo kakvom hitnom slučaju. Jedan pacijent je imao upalu pluća, drugi infekciju urinarnog trakta. Oni su dovedeni u isto vrijeme, očigledno je došlo do promjene identiteta u bolnici, bez provjere identiteta, a onda je liječenje obavljeno kako je i bilo. Bilo je šokantno slušati rodbinu, kako su htjeli doći u posjetu, ali nije bilo moguće. Još šokantnije je bilo čuti kako stvari mogu krenuti naopako u lancu događaja”, rekao je ministar Bešič Loredan na rubu suza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare