Brazilska policija razotkrila ilegalno oružje, dolazilo i iz Hrvatske: ‘Vrijedi 225 miliona eura’

Regija 05. dec 202315:53 0 komentara
Brazilska policija

Brazilska policija razotkrila je milionski sistem ilegalne trgovine oružjem iz Europe u Južnu Ameriku, objavilo je brazilsko ministarstvo pravosuđa.

Kako navode, kompanija sa sjedištem u Asunciónu u Paragvaju navodno je uvezla hiljade pištolja, pušaka i streljiva od nekoliko europskih proizvođača u Hrvatskoj, Turskoj, Češkoj i Sloveniji. Kako navode, radi se o oružju vrijednom 225 miliona eura.

Oružje je navodno uvezeno iz Europe u Paragvaj, a onda je preprodavano skupinama posrednika koji su operirali na granici između Brazila i Paragvaja, a koji su ga zatim preprodavali moćnim kriminalnim frakcijama u Brazilu.

Istraga je započela 2020. godine u policijskoj postaji u Vitóriji da Conquista na sjeveroistoku Brazila gdje su uhićene dvije osobe s 23 pištolja hrvatskog podrijetla i dvije puške te sa streljivom i spremnicima za metke.

Jutarnji prenosi, nakon toga brazilska policija je pokrenula operaciju kodnog imena “Đakovo” koja je razotkrila višemilijunski sustav nezakonite trgovine vatrenim oružjem iz Europe u Južnu Ameriku.

Kako navodi brazilsko ministarstvo pravosuđa, kompanija koju istražuju uvezla je oko 43.000 komada oružja u Paragvaj vrijednog 1,2 milijarde brazilskih reala, odnosno oko 225 miliona eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!