Brnabić kritikovala kampanju N1 i Nove S: Htjeli ste da dodatno otežate Srbiji

Regija 09. dec 202212:284 komentara
Izvor: Ana Brnabić (TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC)

Da li danas emitujete program, upitala je premijerka Srbije Ana Brnabić novinara N1 koji joj je postavio pitanje na konferenciji za novinare poslije ceremonije kojom je označen početak direktnih letova između Beograda i Tjenđina u Kini.

Brnabić je ocijenila da su dvije televizije u vlasništvu United media – N1 i Nova S, pokrenule kampanju o slobodi medija na dan koji je bio veoma važan za Srbiju, kada se održavao samit EU – Zapadni Balkan u Tirani.

Htjeli ste da se skrene pažnja ili da dodatno otežate Srbiji i vi ste to pokazali, rekla je Brnabić i dodala da su se te dvije televizije „samougasile“ da bi pokazale da nema slobode medija.

Medijski mrak u Srbiji

Kad ste se odlučili da ponovo radite, to znači da u Srbiji postoji sloboda medija, konstatovala je ona i ocijenila da je kampanja N1 i Nove S bila nekorektna prema kolegama iz drugih medija, navodeći kao primjer Euronews ili Insajder.

Kad ste se upalili, pokazali ste da postoji sloboda medija, kao i dan prije toga, rekla je Brnabić.

TV N1 i Nova S 6. decembra nisu emitovale program. Na takav drastičan potez odlučili su kako bi ukazali kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale.

Kako navode iz ovih medija željeli su da stvore realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan – vladajući stav, samo jedno mišljenje i vijesti bez kritičkog glasa.

“Na ovaj način ukazali smo i na višegodišnje pritiske kojima smo izloženi, na pokušaje da nam se vidljivost dodatno ograniči i da nam se onemogući finansiranje i poslovanje”, naveli su.

Posljednji u nizu poteza u Srbiji koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije jeste postupanje Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primjenjivi rokovi prošli. Potez dvije televizije nije izabran namjerno u vrijeme održavanja samita u Tirani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar