Brnabić sa Stoltenbergom: Srbija i NATO treba da nastave sa pozitivnom agendom

Regija 21. nov 202316:09 0 komentara
Tanjug

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom sa kojim je razgovarala o "saradnji sa NATO-om, osiguranju bezbjednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu, kao i nastavku realizacije zajedničkih projekata", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Brnabić je istakla da cijeni stav NATO-a kada je riječ o vojnoj neutralnosti Srbije, navodi se u saopštenju Vlade.

„Srbija i NATO imaju interes i treba da nastave sa pozitivnom agendom i dalje unapređuju partnersku saradnju u zajedničkom interesu. Podržavamo angažovanje Međunarodnih bezbjednosnih snaga (KFOR) u Pokrajini u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244 i osiguranju bezbjednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu“, rekla je ona.

Kada je riječ o saradnji u oblastima koji izlaze iz okvira čisto vojne sfere, premijerka je istakla posebno zadovoljstvo realizovanim aktivnostima u programima partnerske saradnje sa NATO-om, kao što su projekti naučno tehnološke saradnje kroz NATO program „Nauka za mir i bezbjednost“, navodi se u saopštenju.

Ovi zajednički programi, koji uključuju istraživače akademike i stručnjake, pokrivaju oblasti poput naprednih tehnologija, borbe protiv terorizma, energetske bezbjednosti, korišćenja vodonične eneregije, a u narednom periodu bi mogli da obuhvate i zajedničke projekte u oblastima vještačke inteligencije i biotehnologija, kazala je premijerka.

Kako se navodi, predsjednica Vlade je rekla da je Srbiji očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa.

Stoltenberg je istakao da veoma poštuje Srbiju i da NATO može da sarađuje sa našim predstavnicima poštujući neutralnost naše države. Generalni sekretar NATO-a je podvukao značaj partnerske saradnje sa Srbijom koja se od 2006. godine odvija se kroz program Partnerstvo za mir.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ivica Dačić i Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!