Crna Gora: Otkriveno više od 50 lažnih Twitter profila osoba iz javnog života

Regija 18. feb 202114:57 0 komentara
Pixabay (ilustracija)

Digitalni forenzički centar (DFC) je kasno sinoć na Twitteru otkrio više od 50 Twitter naloga koji su lažno predstavljajući se, narušili ugled više osoba iz svijeta javnog i političkog života u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz DFC-a, riječ je o koordinisanom i sinhronizovanom djelovanju ovih naloga, koji su u veoma kratkom roku izmijenili svoja imena i profilne fotografije u imena javnih ličnosti i funkcionera, među kojima su se našli i Dritan Abazović, Momo Koprivica, Branko Radulović, Marko Milačić, Milo Đukanović, Milivoje Katnić, Petar Komnenić, Draginja Vuksanović Stanković i mnogi drugi.

Osim lažnog predstavljanja, ti profili su dijelili i neprimjeren sadržaj.

“Također, pojedini korisnici Twittera nisu prepoznali da se ne radi o zvaničnim nalozima tih javnih ličnosti, pa su se stoga i upustili u konverzaciju sa njima. Shodno vremenskom rasponu i brojnosti naloga, te njihovoj međusobnoj interakciji, jasno je da se ne radi o spontanoj, već organizovanoj i sinhronizovanoj akciji. U ovom momentu radi istrage ne možemo iznijeti više detalja ko stoji iza profila i koordinacije i sa kojim ciljem”, navodi DFC.

Iz ove organizacije objašnjavaju da su pravila u vezi lažnog predstavljanja jasna.

“Twitter nalozi koji se predstavljaju obmanjujuće kao druga osoba, brend ili organizacija mogu biti trajno suspendovani prema Twitterovoj politici lažnog predstavljanja”, navodi DFC.