Dvije osobe teško povrijeđene u teškoj nesreći kod Novske

Foto: Davor Tomšić/Index, Dnevnik Nove TV, Nikola Cutuk/PIXSELL, Ivica Galovic/PIXSELL, Matija Habljak/Pixsell

U željezničkoj nesreći koja se u petak uvečer dogodila u Hrvatskoj, kod Novske u mestu Raić poginule su tri, a 11 osoba je povrijeđeno. Prema posljednjim informacijama, dvije osobe su zadobile teže povrede.

Doktor Vedran Gajski iz OB Nova Gradiška, koji je cijelu noć dežurao, kaže da je sedam osoba dovezeno u njihovu bolnicu.

Petero ima lakše, a dvoje teške tjelesne povrede. Od dvoje teže povrijeđenih, radi se o povredi kralježnice kod jedne osobe i prijelomu rebara i prsnog koša kod druge.

Niko nije životno ugrožen te su svi pacijenti bez pogoršanja stanja, rekao je Gjaski za N1.

Direktorica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević rekla je da je osam timova hitne bilo na terenu unutar 35 minuta, a iza toga su podignuta još četiri tima iz susjednih županija. Zbrinuto je 11 povrijeđenih koji su nađeni na terenu – sedam osoba prevezeno je u Novu Gradišku, troje u Slavonski Brod i jedna u Pakrac.

“To je bila jedna kompleksna situacija. Prvo je bio mrak, drugo se morala isključiti struja da ne bi došlo do napona. Bilo je udaljeno područje, ne možeš stati autom pa samo izaći, ali su sve hitne službe ispomagale jedna drugu i na taj način smo zbrinuli one koje smo mogli. Nažalost, imamo i tri preminule osobe”, rekla je Grba Bujević za HRT.

Stravična nesreća se dogodila sinoć u 21:30 sati kod Novske u Hrvatskoj nakon što su se sudarili teretni i putnički voz koji je velikom brzinom prošao kroz crveno svjetlo na semaforu.

Objavljene su i prve fotografije sa mjesta nesreće koje svjedoče o težini udara. Na njima se vidi da od vozova nije ostalo skoro ništa.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon obilaska mesta nesreće rekao je u subotu da su, prema trenutnim podacima, stradale tri osobe, a 11 ih je povrijeđeno, ali da niko nije životno ugrožen.

Plenković o nesreći: Tri osobe poginule, povrijeđeno 11 Hrvata i stranaca

Također je istraga pokazala da je do nesreće došlo nakon što se voz nije zaustavio na znak “stop”, ali su nadležni naveli da će uviđaj detaljnije pokazati zbog čega nije došlo do zaustavljanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad