Francuska: Uhapšeni članovi srpskog klana, osumnjičeni za milionske prevare

Regija 01. feb 202309:27 0 komentara
Pixabay

Pripadnici francuske policije uspjeli su razbiti kriminalnu grupu iz Srbije, koja je bila uključena u milionsku prevaru, a koja je imala prebivalište u jednom od najluksuznijih dijelova Pariza, prenosi Le Parisien.

U hapšenje i raskrinkavanje klana učestvovalo je više policijskih sektora, a privedeni su osumnjičeni u Parizu i Bordou, prenose Nezavisne novine.

“Rip deal”

Le Parisien piše da je klan, tj. porodica navodno bila umiješana u veliki „rip deal“ u Francuskoj i Evropi. Počinjena djela povezana sa prevarom organizovane bande. Nakon tužbe jednog od prevarenih u Dordonju, Istraživački odsjek Bordoa (SR) počeo je da istražuje ovaj slučaj, a javno tužilaštvo predalo je slučaj JIRS-u (specijalizovana međuregionalna nadležnost). Procjenjena je visina prevare: više od milon evra.

“Rip deal” je prevara koja se sastoji u ulivanju povjerenja žrtvi, prilikom predlaganja investicionih transakcija sa ciljem krađe gotovine ili dragocjenosti zamjenjujući ih falsifikatima. Inače, riječ je o prevari koja se brzo širi u oblasti kriptovaluta. Upravo su sumnje u otuđivanje kripto-aktivne valute dovele istražitelje na trag ovoj porodici.

“Bogati investitori” krali od žrtava

Osumnjičeni su se navodno predstavljali kao bogati investitori. Sebe su nazivali Philippe Pictet, Alexander Karlstein, Richard Von Stein. Ubjeđivali su svoje žrtve da se sastanu sa njima u luksuznom hotelu ili restoranu van Francuske. Ovo je slučaj žrtve čija je tužbe prva stigla kod istražitelja. Navodno je kontaktiran je u julu 2019. i izgubio je ekvivalent od milion i po evra u kriptoaktivi tokom sastanka u Milanu (Italija).

Tokom ovog sastanka, žrtva je ustupila kripto-sredstva (bitcoins, Ethereums, USDC) u zamjenu za kofer falsifikovanih novčanica. Od decembra, istražitelji su identifikovali još dvije žrtve, među kojima je i Amerikanac koji je takođe sreo ovu grupu u Milanu. S druge strane, lopovi su željeli da imaju garanciju da je njihova žrtva solventna. Tada su zamolili žrtve da otvore digitalni novčanik“.

Zatim su uspjeli da isprazne ovaj “novčanik” tako što su dobili ključ za pristup ili šifru, a sve jer bi izmislili razlog da bi se na kratko poslužili telefonom žrtve.

Živjeli u luksuznoj kući

U luksuznoj kući klana, istražitelji su otkrili skrovišta, luksuzni nakit, satove, uključujući Patek Philippe, vrijedan 130.000 evra. Pronađeno je 58.000 evra u gotovini, dva porše vozila, bentli, 280.000 evra u kripto-aktivi (koja je od tada prebačena na račun Agrasc-a, agencije za upravljanje i povraćaj zaplijenjene i konfiskovane imovine) i lažne dokumente.

Inače, kako prenose mediji, među uhapšenima je i bio muškarac sa inicijalom M., star 72 godine. Ali on se loše osjećao i mjera mu je ukinuta tokom hospitalizacije. Kada je izašao iz bolnice, nestao je i, prema saznanjima Le Parisien-a, u bjekstvu je u Srbiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!