Granice i hrvatska kuna otišli u povijest, u Zagreb dolazi von der Leyen

N1 / Ivan Hrstić

Hrvatska je u ponoć, nakon manje od deset godina članstva u Europskoj uniji, postala članica schengenskog područja, ušavši time u klub s još 26 država i 420 milijuna ljudi u najvećem svjetskom prostoru slobodnog kretanja među državama. Hrvatska je istovremeno postala i 20. članica europodručja, monetarne unije članica Europske unije, čime joj primarna valuta i jedino zakonsko sredstvo plaćanja postaje euro.

U poštama sve funkcionira

Naša Nikolina Matošević iz pošte na Glavnom kolodvoru javlja kako svi bankomati u centru Zagreba funkcioniraju.

U razgovoru s glasnogovornikom Hrvatske pošte Krešimirom Domjančićem doznajemo da će se novčanice moći mijenjati neograničeno, a u poslovnicama Hrvatske pošte godinu dana.

Prema njegovim riječima, u poslovnicama sve funkcionira. “Spremni smo, sve radi, već godinu dana smo u ovom projektu”, kaže Domajnčić.

Promjene na istočnim granicama

Na istočnim granicama Hrvatske već godinu dana sve funkcionira prema schengenskom režimu pa se ne očekuje stvaranje većih gužvi.

“Nema bitnih promjena na graničnim prijelazima sa Srbijom”, kaže naša reporterka Jelena Mirković. Građani Srbije morat će od studenog ispunjavati ETIAS formular, a morat će paziti i na broj dana koje će moći provesti u zemljama EU-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad