Holandija traži suspenziju bezviznog režima ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Regija 09. dec 202213:49
Izvor: Pieter Beens/Shutterstoc

Predstavnički dom Holandije usvojio je 8. decembra rezoluciju, kojom poziva svoju vladu da se u Briselu založi za privremenu suspenziju bezviznog režima za Srbiju, ukoliko se Srbija ne usaglasi sa viznom i spoljnom politikom EU. P

Prijedlog je imao podršku i vladajuće koalicije i opozicionih poslanika. Podnijeli su ga dva poslanika iz dvije najveće partije vladajuće koalicije, Jeoren van Vajnharden iz Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) i Šord Šordsma iz stranke Demokrate 66, piše portal European Western Balkans.

Međutim, prijedlog je podržao i predstavnik opozicione Socijalističke partije (SP), Vasper van Dike. Poslanik Jeoren van Vajnharden podelio je na Tviteru da je njegov prijedlog dobio podršku predstavničkog doma holandskog parlamenta.

„Donji dom podržava naš predlog za strožiji pristup Srbiji ako predsjednik Vučić ne podrži sankcije Rusiji. Prekid procesa pridruživanja Srbije EU mogao bi da postane opcija. Nećemo oklijevati da ga koristimo“, poručio je Van Vajnharden.

Isti poslanik je dan prije iniciranja rezolucije u parlamentu dobio odgovore na poslanička pitanja o povećanoj migraciji preko Srbije od strane državnog sekretara za pravdu i bezbjednost Erika van der Burga. On je rekao da vlada „dijeli zabrinutost evropske komesarke Johanson zbog povećanog priliva preko Srbije i vidi potrebu da se suprotstavi prilivu preko Zapadnog Balkana“, ali i da pozdravlja korake koje je Srbija preduzela na planu usklađivanja sa viznom politikom EU i da će nastaviti da prati razvoj situacije, te da vrši pritisak ukoliko je to potrebno.

Komentari

Vaš komentar