Hrvatska policija upala u Liberland: “Uništili su nam kuće, vrijeđali nas…”

Regija 25. sep 202309:53 2 komentara
MUP RH

Hrvatska policija upala je u četvrtak u Liberland, područje na istoku Hrvatske čiji su se stanovnici proglasili samostalnom republikom. Policija je onamo došla u pratnji inspektora Hrvatskih šuma i ekipe za rušenje koja je, kako piše na službenoj stranici Liberlanda, uništila privatno vlasništvo i uhitila više Liberlandaca.

Sve se dogodilo bez najave ili policijskog upozorenja, a ljudima koji tamo žive nije dano dovoljno vremena da skupe svoje stvari, tvrde iz Liberlanda. Nitko nije ozlijeđen, ali je imovina oštećena ili zaplijenjena, prenosi Dnevnik.hr.

Na stranici je objavljen popis oštećene ili uklonjene imovine:

dvije kuće s vrtom i jedna kuća na obali

kuhinja na otvorenom s više frižidera i štednjaka

generatori i elektronička oprema

antena za povezivanje na Starlink

bicikli

hrana i druge potrepštine.

Liberland

Iz Liberlanda navode da su se policija i zaposlenici Hrvatskih šuma ponijeli neprofesionalno te da su vrijeđali ljude. “Tražili smo pisanu obavijest ili izvještaj i rečeno nam je da izvještaja nema i da ga neće biti. Ovaj incident smo snimili i fotografirali i već smo na više razina pokrenuli pravnu bitku”, stoji na stranici.

Šta je Liberland?

Slobodna Republika Liberland proglašena je 13. travnja 2015. godine u skladu, tvrde iz Liberlanda, s međunarodnim zakonom. Naime, ni Hrvatska ni Srbija taj komad zemlje ne smatraju svojim te je on predmet dugogodišnjeg graničnog spora između dviju država.

“Naš pravni stav je jasan: Teritorij nikada nije bio dio Hrvatske i izvan je njezinih granica. To je potvrđeno u njezinoj diplomatskoj komunikaciji sa Srbijom, kao i odsustvom Liberlanda na kartama Hrvatske”, pišu iz Liberlanda.

Liberland

“Želimo s Hrvatskom pronaći mirno rješenje koje će biti na obostrano zadovoljstvo. Dužnosnici Liberlanda uvijek djeluju u skladu s međunarodnim pravom i izbjegavaju sukobe s hrvatskom graničnom policijom. Naš je stav da bi stanovnici Liberlanda trebali moći živjeti bez uznemiravanja i uhićenja. Oni ne grade na hrvatskom tlu, nego u svojoj državi, Slobodnoj Republici Liberland, i mi za Hrvatsku ne predstavljamo nikakav rizik”, dodaje se.

Također se napominje da će uništene nastambe biti odmah izgrađene i da se planira izgradnja hotela, parka za djecu i sl.

“Cilj našeg projekta je biti jedna od najvećih prilika koje će Hrvatska dobiti za privlačenje ulaganja, poslova i turista u regiju koja ekonomski već neko vrijeme vene. Već smo uložili znatan novac u lokalnu ekonomiju Osječko-baranjske županije i njega će biti više kako ljudi budu dolazili posjetiti područje. Uz odobrenje i sudjelovanje naših najbližih susjeda, te prilike možemo zajedno stvarati”, zaključuje se u tekstu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više