Incidenti na sjeveru Kosova, Vučić “čeka izvještaj”

Regija 06. dec 202220:41
Izvor: Anadolija

Policija Kosova je potvrdila da je danas zabilježeno više incidenata u pojedinim dijelovima Zubinog Potoka i Sjeverne Mitrovice nakon što su službenici opštinskih izbornih komisija u pratnji policijskih jedinica otišli u svoje kancelarije u ovim opštinama.

Policija je saopštila da su snage sigurnosti danas, na zahtjev Centralne izborne komisije Kosova, ispratile službenike opštinskih izbornih komisija u njihove kancelarije u opštinama Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica radi obavljanja njihovih zakonskih obaveza i ovlaštenja, te da je tom prilikom zabilježeno više incidenata.

“U ranim popodnevnim satima zabilježeno je više incidenata u pojedinim dijelovima Zubinog Potoka i Sjeverne Mitrovice, sumnja se na pucnjavu i eksplozije, ali do sada nije zabilježeno da ima povrijeđenih u ovim incidentima, dok se izvještava da su demonstranti demolirali opštinske kancelarije izbornih komisija“, navodi se iz policije.

Izvor: Anadolija
Izvor:
Izvor:
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor:
Izvor: Anadolija

Prethodno je portparol Centralne izborne komisije Kosova Valmir Elezi za Anadoliju potvrdio da opštinski izborni službenici danas nisu mogli da obave svoje službene dužnosti u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku, ali se čeka na razjašnjenje stvorene situacije.

“CIK je u stalnoj koordinaciji sa drugim institucijama. U vezi sa novonastalom situacijom, CIK će održati sjednicu danas sa početkom u 18 sati”, naveo je Elezi.

Vanredni izbori za gradonačelnike četiri opština na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, raspisani su za 18.decembar, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije.

Za te izbore ukupno je verifikovano šest političkih subjekata, a Srpska lista, čiji su gradonačelnici podnijeli ostavke početkom novembra, nisu se prijavili za ove izbore.

U međuvremenu su raspisani i prijevremeni izbori za Skupštine opštine Zvečan i Leposavić, za 25. decembar. Do raspuštanja tih Skupština opština došlo je nakon što su odbornici tih Skupština opština podnijeli ostavke.

Komentar Vučića

“Danas su ponovo suprotno Briselskom sporazumu naoružane policajce slali na Sjever. Kao što sam rekao jučer, samo se pitate kog dana će neka nova provokacija da se dogodi koja može da poremeti stabilnost i mir. Dobro je da, barem do sadašnjim podacima, nema stradalih i vjerujemo da će tako i ostati. Što se tiče tajminga, ne znamo šta je u glavama tih ljudi koji žele da izazivaju sukobe svake sedmice. Pred nama nije lak period, ali je važno da ostanemo sa našim ljudima i da sa Albancima dogovorimo sve što je moguće da mir bude održan i sačuvan. Vjerujem i da će Miroslav Lajčak imti važnu ulogu u smirivanju”, kazao je Vučić te dodao:

“Sada je mirno, a čekam izvještaj iz našeg bolničkog centra u Mitrovici. Kosovski policajci po Briselskom sporazumu ne mogu da uđu na sjever bez saglasnosti četiri gradonačelnika. Nikoga od četiri gradonačelnika nisu pitali”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar