Kosović: Građani Crne Gore umorni od starih tema i podjela

Regija 10. jun 202316:05 0 komentara
N1

Veliki pluralizam i kompetitivnost na crnogorskim izborima, teško da će ponovo iznjedriti veliku izlaznost, kažu poznavaoci prilika u Podgorici. Apstinenti bi mogli uticati na to i koje će liste preći cenzus. Srdan Kosović, glavni urednik Vijesti za N1 je govorio o aferama u završetku kampanje, te mogućim principijelnim i neprincipijelnim koalicijama.

Objašnjava otkud južnokorejski državljanin, ranije uhapšen u sred afere u Crnoj Gori:

“Do Kwon je koliko je nama poznato, obratio se nadležnim institucijama pismom, gdje navodi istoriju svog poznanstva sa Milojkom Spajićem, gdje navodno navodi da je kripto zajednica finansirala kampanju Pokreta Evropa sad, da se to dešavalo i dok je Spajić trebao biti kandidat PES-a na predsjendičkim izborima. Sada dobijamo informacije iz PES-a da dio optužbi negiraju, dio ne negiraju dovoljno jasno, možda je neiskustvo u javnim odnosima. Odbijaju da su radili bilo šta ilegalno, da im je finansirana kampanja donacijama, kreditiima, kažu da su tu čisti”, jasan je Kosović.

Teško da će favoritima da našteti ova afera, saglasna je većina analitičara. Postavljaju i pitanje tajminga za aferu.

“Dominantni utisak javnosti je da je afera namještena Spajiću. Kažem utisak je to najvećeg dijela javnosti. Da se Spajiću proba sniziti rejting, ili da se zauzme bolja pozicija pred dogovore o formiranju Vlade. Sva istraživanja su govorila da je PES na prvom mjestu, na talasu lokalnih izbora, a i uspjehu njihovog kandidata na predsjedničkim izborima.”

Izborna tišina u Crnoj Gori: “La casa de papel” ne učestvuje na izborima

Ubijeđen je da će izlaznost biti manja nego u ranijim ciklusima. Komentarisao je i neobičnu koaliciju Ura i Demokrata.

“Optužbe za ozbiljan kriminal, naročito od strane Demokrata ka Abazoviću, pominjalo se uzimanje 21 milion evra, nazivanje Abazovića kriptopremijerom, insinuiranje da je koristio sky aplikaciju. Ozbiljne optužbe i sad… Postoji potencijal da se njihove riječi ne shvataju tako ozbiljno, kad su tako olako prešli preko optužbi za kriminal”, kaže.

Kosović dodaje da je DPS većinski odustao od ranije politike, ali smatra da je bio nevidljiv u kampanji.

“Da li to znači da odjednom mogu postati potencijalni partner za Vladu (N1:PES-u?) -Bilo kome. Nije nemoguće. Kada znamo da je Đukanović nekoliko dana pred predsjedničke izbore rekao da ne zna zašto ne bi razgovarao i sa DF, Evropa sada nije u potpunosti odbacila mogućnost saradnje sa DPS, ili makar mi to tako nismo doživjeli.”

Navodi i da su se prosrpske stranke dobrim dijelom okrenule socijalno-ekonomskim pitanjima, ali da nisu zaobišli teme NATO-a, Kosova, državnih simbola, itd…

“Mislim da ova afera njima može da pomogne, jer ne utiče na njih direktno. Može da utiče na nekoga ko se premišljao za koga da glasa. Za njih je opasnost veliki broj lista sličnog narativa”, navodi, jer postoji mogućnost rasipanja glasova.

“Neki su na ivici cenzusa, nezahvalno je, jer se radi o vrlo fluidnom biračkom tijelu. Oko ivice cenzusa će ih biti.”

Objašnjava da je najveći dio građana umoran od nacionalnih, identitetskih i tema koje su donosile podjele zadnjih godina.

“Ako je DPS sam odustao od priče ugroženosti države, i drugi manje moćni subjekti teško da mogu da vrate taj narativ, zaključuje.”

U nedjelju Crnogorci glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima, a očekuje ih i izbor 44.Vlade u istoriji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više