Kosovu prijeti izbacivanje iz međunarodnih organizacija

Regija 07. jun 202318:29 4 komentara
REUTERS/Miodrag Draskic

Ako kosovski premijer Aljbin Kurti odbije zahtjeve Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, a koje je dobio tokom posjete posebnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara i posebnog predstavnika EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, njegovoj zemlji prijete sankcije koje će ići u dvije faze.

Naime, proglašenje kosovskih dužnosnika “personama non grata”, vraćanje sjevera Kosova u stanje prije 2004., kada je KFOR imao potpunu kontrolu, blokada finansija iz SAD-a i EU, pasivan odnos prema kampanji Srbije za povlačenje priznanje Kosova, blokada ulaska u međunarodnih organizacija i eventualno isključenje Kosova iz bilo koje međunarodne organizacije čiji je već dio – neke su od sankcija transatlantske zajednice, podijeljene u dvije faze, ukoliko Kurti odbije dobivene zahtjeve.

Escobar nije precizirao koje tačno sankcije očekuju Kurtija ako do petka 9. juna ne prihvati raspisivanje novih izbora, smanjenje kosovske policije na sjeveru i podnošenje nacrta statuta Zajednice srpskih općina te povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Kako tvrdi Albanian Post, temeljem diplomatskih izvora, Kurti i jedan od njegovih ministara snosit će sankcije na osobnoj, ali i na državnoj razini Kosova te će one biti oštre i bez presedana u povijesti Kosova.

“U slučaju da se situacija na terenu pogorša i dovede do ozbiljne prijetnje općoj sigurnosti, uključujući ugrožavanje trupa KFOR-a, premijer Kurti i ministar unutarnjih poslova Dželjalj Svečlja mogu se proglasiti nepoželjnima, uz obrazloženje da predstavljaju rizik za sigurnost i mir”, poručili su neimenovani izvori.

Ovo je, međutim, posljednja faza, koja je trenutno samo hipotetička.

Jer, međunarodna zajednica se nada da neće biti potrebe za tako drastičnim razvojem događaja. Transatlantska zajednica, pojašnjava izvor, ima iznimnu potrebu ne dopustiti krizu od koje samo Rusija može imati koristi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad