Kurti i Osmani ponovo optužili Srbiju za genocid, najavili da će tražiti pravdu

Regija 12. jun 202213:45 komentar
N1

"Pred nama je sigurna i bolja budućnost, ali prošlost ne zaboravljamo", poručili su danas kosovski premijer, Aljbin Kurti i predsjednica Vjosa Osmani. Još jednom su optužili Srbiju da je počinila genocid na Kosovu 1999. godine, te najavili da će da traže pravdu za „sve žrtve“.

Na Kosovu Albanci i kosovske vlasti danas obilježavaju „dan oslobođenja“ – ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999, nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Ovog jutra najviši kosovski zvaničnici – kosovska predsjednica i premijer, odali su počast Ibrahimu Rugovi i aktivisti Ademu Demaćiju, a potom posjetili i kompleks posvećen Ademu Jašariju u Prekazu, piše „Kossev“.

Vjosa Osmani kazala je da je bivši predsjednik Kosova, Ibrahim Rugova „arhitekta nezavisnosti“ i neko ko je „izgradio mostove prijateljstva koji i danas služe Kosovu“.

Naznačila je da su na današnji dan, nakon povlačenja srpskih snaga, NATO trupe ušle na Kosovo i vratili se civili koji su ga napustili uslijed, kako navodi Osmani, „masovne deportacije i etničkog čišćenja“.

„Ovaj dan simbolizuje mnogo toga za sve naše građane, sav narod Kosova koji je decenijama bio ugnjetavan od strane genocidnog režima Miloševića“, ocijenila je Osmani, prenosi Koha.

Kurti je kazao da se danas Kosovo sjeća onih koji su „doprinjeli oslobođenju, miru i slobodi“, te ujedno, kao i Osmani, optužio Srbiju za genocid.

Ibrahim Rugova je dao veliki doprinos Kosovu i „internacionalizaciji albanskog i kosovskog pitanja, a tokom divlje okupacije od strane Miloševićevog aparthejda, koja je kulminirala genocidom nad našim narodom“, poručio je Kurti.

Naznačio je da kosovske institucije „ne zaboravljaju prošlost“, kao i da su posvećene „pravdi za žrtve, štete i patnje naroda Kosova“.

„Mi, kao institucije Republike Kosovo, prošlost sigurno nikada nećemo zaboraviti, insistiraćemo i radićemo na pravdi za sve žrtve, za svu štetu, patnje koje su nam nanijeli i na ovaj način zajedno sa narodom Kosova…pred nama je sigurna i mnogo bolja budućnost“, naglasio je Kurti, prenosi prištinska Koha.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad