Kurti: Uoči godišnjice oslobođenja Kosovo postalo pridružni član PS NATO-a

Regija 27. maj 202417:02 1 komentar
Aljbin Kurti (Tanjug/AP/Visar Kryeziu)

Kosovski premijer Aljbin Kurti ocijenio je da je to što je Kosovo danas dobilo status pridružene članice u Parlamentarnoj skupštini NATO-a važan korak koji je postignut "uprkos kampanji Srbije". Kosovo je, kako je rekao, dobilo taj status uoči godišnjice oslobođenja juna 1999. godine.

“Ubjedljivom većinom glasova delegata iz zemalja članica NATO-a, Skupština Kosova sada ima status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Uoči 25. godišnjice oslobođenja, Sofija, glavni grad države koja je prije 25 godina otvorila vazdušni prostor NATO avionima u pohodu na Srbiju, danas je bila mjesto sastanka na kome smo napravili važan korak u evrointegracijama, uprkos kampanji Srbije”, napisao je Kurti na Facebooku.

Izrazio je i zahvalnost zemljama saveznicima “koje su svojim glasom dale podršku unapređenju statusa Kosova”.

“Čestitam svim državnim funkcionerima koji su se zalagali za ovo dostignuće i građanima Kosova. Hvala svim prijateljima i partnerima koji su danas svojim glasanjem dali podršku novom statusu Kosova u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i koji uvijek stoje na strani Kosova”, napisao je on.

Parlamentarna skupština NATO-a prihvatila je danas preporuku i samo jednim glasom protiv podigla je status Kosova sa posmatračkog na nivo pridruženog člana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare