Medijski mrak u Srbiji

Regija 07. dec 202200:18
Izvor: N1

U protekla 24 sata (utorak, 6. decembra 2022.), N1 studio u Beogradu je svojim gledaocima prikazao kako izgleda medijska scena u Srbiji bez slobodnih medija. Na drastičan potez su se odlučili kako bi ukazali kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale. 

U nastavku prenosimo poruku N1 studija u Beogradu kao i televizije Nova S:

“Željeli smo da stvorimo realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan – vladajući stav, samo jedno mišljenje i vijesti bez kritičkog glasa. Na ovaj način ukazali smo i na višegodišnje pritiske kojima smo izloženi, na pokušaje da nam se vidljivost dodatno ograniči i da nam se onemogući finansiranje i poslovanje.

Posljednji u nizu poteza u Srbiji koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije jeste postupanje Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primenjivi rokovi prošli. Prije nekoliko mjeseci, N1 je aplicirao za nacionalnu dozvolu, a ishod je pokazao da REM-u nije stalo do pluralizma u medijima ili unaprjeđenja stanja na medijskoj sceni. Sada vidimo da se ista situacija ponavlja, i zato se N1 solidariše sa koleginicama i kolegama televizije Nova S, koja se prijavila na konkurs za petu dozvolu.

Vjerujemo da je vrijeme da se javnost zapita da li je informisanje u Srbiji objektivno i nepristrasno, da li je svim građanima moguć izbor i zašto im se nameće propaganda kao jedini model informisanja? Zašto je moguće da se u Srbiji krše sva etička i profesionalna pravila, promoviše govor mržnje, iznova prelaze „crvene linije“ kada je u pitanju sadržaj koji se prikazuje na televiziji.

N1 punih osam godina svakodnevno nastoji da poštuje osnovne postulate novinarstva i da izvještava u interesu građana. Vidjeli smo iz vaših reakcija da naš trud nije uzaludan.

Hvala vam na povjerenju, trudićemo se da ga opravdamo.”

Komentari

Vaš komentar