Milanović: Tuđmana bi bilo stid, on je tvrdoglavo branio hrvatske interese u BiH

Regija 11. maj 202210:47 > 10:522 komentara
Izvor: n1

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovo je u svom obraćanju javnosti spominjao Bosnu i Hercegovinu i Izborni zakon. Kritikovao je HDZ Hrvatske nazivajući ih karijeristima koji gledaju da se nikome ne zamjere, a da ispaštaju Hrvati u BiH. Kazao je i kako bi se Franjo Tuđman stidio onog što HDZ RH radi Hrvatima u BiH.

“Hrvatska je talac karijernih projekcija nekolicine ljudi. Egzistencijalne potrebe Hrvata u BiH se na ovakav bezočan način ignoriraju. Učinit ću sve od sebe, iako sam ne mogu, da svi znaju o tome. Nisam jučer otišao u Rijeku da se susretnem s Pahorom, jer sam radio pripremu dokumentacije”, rekao je Milanović.

Naveo je kako ne mogu biti okupljeni samo oko fondova i hrvatskog nogometa kada treba uraditi nešto za “slabijeg, bliskog, a istog naroda”.

“Tužno. Ljudi, neko vas gleda, vas vjernike gleda Bog, one koji ne vjeruju neki Kant ili nebeski zakon. Razmišljajte šta radite”, rekao je Milanović.

Naveo je kako nije “usamljeni jahač”, ali da ga “uspavankom za Zoroa pokušavaju uspavati”.

“Šta to prijeti mojoj državi, našoj dobrobiti, materijalnom statusu, položaju u međunarodnoj organizaciji i da stanemo u čvrstu zaštitu Hrvata u BiH bez oružja? Stoji strah dvojice ili trojice muškaraca srednjih godina da u komisiji neće moći dobiti visoki posao koji ga zanima. To je moralna katastrofa. Ovo što se događa u BiH je ponižavajuće, pitanje državnog dostojanstva, da te niko ne šiša ni za suhe šljive. A to su građani EU i NATO-a, barem njih pola miliona”, rekao je Milanović.

Kazao je kako je svoje uradio i da će nastaviti “svim civiliziranim i političkim sredstvima da se bori za ono što smatra ispravnim i poštenim”: “Protiv zuluma. Protiv uplitanja svih u tu jadnu državi, osim nas koji se ne uplićemo već tražimo osnove osnova.”

Ponovio je kako Komšić ne može biti predstavnik onoga ko ga nije izabrao, a kritikovao je i Urusulu von der Leyen, predsjednicu Evropske komisije. Spomenuo je i Tuđmana.

“I šta, doći Urusula von der Leyen da kaže (Hrvatima u BiH, op.a.) da će biti pokopani u limenom lijesu, a da neće biti bačeni u vatru?! Tuđmana bi bilo stid, iako neke stvari nije radio dobro. On je tvrdoglavo branio interese Hrvatske u BiH. Ne kao okupator već kao neko ko je bio svjestan šta je hrvatski interes”, poručio je Milanović kritikujući vlast u Hrvatskoj i njihov odnos prema Hrvatima u BiH.

BONUS VIDEO:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar