Ministrica pravde: Kosovo će od Srbije tražiti izručenje Radoičića

Regija 03. okt 202317:28 0 komentara
Grupa lokalnih Srba koja je izvršila napada u Banjskoj, 24. septembra 2023. (Facebook/Kurti)

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu) izjavila je danas da se čeka odluka Osnovnog suda u Prištini da zvanično zatraži međunarodnu potjernicu za, kako je kazala, teroristom Milanom Radoičićem.

“Ministarstvo pravde ima obavezu da uputi zahtjeve Suda drugim institucijama. U ovom slučaju, kada je u pitanju međunarodni poziv, čekamo da Sud uputi zahtjev za međunarodno pozivanje i odmah ćemo bez odlaganja postupiti u skladu sa ovlašćenjima koja imamo”, kazala je ona, prenosi KoSSev pozivajući se na prištinsku “Ekonomija online”.

Sve dok takva odluka ne bude donesena, dodala je, ministarstvo koje ona vodi će djelovati bez odlaganja.

Optužila je Srbiju za režiranje napada na Kosovo.

„Odlučni smo da tražimo predaju zločinca Radoičića Kosovu, da nastavimo sa suđenjem. Razumijem da je to izazovno jer je sama Srbija režirala ovaj teroristički napad i ne radi se samo o jednoj osobi, kako je pokušao da kaže advokat teroriste Radoičića, već Srbija stoji iza ovog napada. Ulažemo maksimalne napore da dovedemo zločince na Kosovo. Postoji odlučnost. Takvi zločini neće biti amnestirani, takvi zločini će dobiti institucionalni odgovor na osnovu zakona na snazi“, kazala je ona za ovaj medij.

Velika grupa napadača, kako tvrdi, pokušala je da utiče i na tamošnje Srbe, koji im se, kako kaže, nisu pridružili.

„Uložiće se maksimalni napori da se identifikuju svi napadači, jer je riječ o velikoj naoružanoj grupi koja je pokušala da proširi svoj uticaj i na druge Srbe. Na sreću, lokalni Srbi im se nisu pridružili“, kazala je Hadžiju.

Ona je zatražila pomoć međunarodnih partnera u istrazi srpskih vojnih baza u kojima su napadači, kako kaže, bili obučavani, uz potvrđivanje da lokalne institucije daju sve od sebe da identifikuju napadače.

Napad na sjeveru Kosova, u mjestu Banjska, opisala je kao teroristički, sa ciljem da se naruši “integritet i suverenitet zemlje”.

Podsjetimo, Radoičić je danas saslušan. Obznanjeno je kako je oružje nabavljao iz Tuzle, a da je stizao u Beograd.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad