Mitropolit Hrizostom napustio MRV: “Srbe u BiH napadaju neonacisti”

Regija 03. feb 202316:0125 komentara
Mitropolit Hrizostom (FENA)

Pravoslavni mitropolit iz Bosne i Hercegovine ustvrdio je u petak kako se vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC), odnosno Srbi u Sarajevu danas osjećaju kao 1991. u Hrvatskoj gdje su tada, kako je kazao, bili izloženi napadima "neonacista".

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom objavio je to u izjavi kojom je najavio kako se povlači iz Međureligijskog vijeća BiH (MRV), tijela kojega čine čelnici svih većih monoteističkih vjerskih zajednica u toj zemlji, utemeljenog kako bi promicalo međuvjerski dijalog i saradnju.

Hrizostom sada kaže kako mu je neprihvatljivo biti član tog tijela, čije članove okrivljuje zbog toga što se nisu očitovali o izgredima koje on smatra dokazom da su Srbi u Sarajevu, odnosno u BiH, ugroženi.

Neposredni mu je povod bilo to što su sredinom januara na dva automobila s registracijskim oznakama gradova iz Srbije u centru Sarajeva probušene gume.

Brajlović pokazao lijepu gestu Srbijancima kojima su oštećeni automobili

Sarajevska policija brzo je identificirala i privela počinitelja za kojeg je utvrđeno da je duševni bolesnik koji je upravo bio pušten s liječenja.

No, za mitropolita Hrizostoma bušenje guma predstavlja “stravičan” čin izjednačen s neonacističkim terorom koji je, kako tvrdi, nad Srbima ranije provođen u Hrvatskoj.

Podsjetio je na incident iz 1990. koji se dogodio u Skradinu, kada je grupa napadača, prema njegovim riječima neonacista i šovinista, pokušala zapaliti automobil u kojem su bila trojica učenika Bogoslovije.

“Naši strahovi od užasnih slika u Sarajevu od 14. januara ove godine sigurno izviru iz velikih trauma koje nosimo iz Splita, Skradina i Šibenika”, napisao je Hrizostom u svojoj poruci kolegama u Međureligijskom vijeću.

Novi dokaz o ugroženosti Srba našao je, kako kaže, u incidentu na dječijem malonogometnom turniru u Sarajevu gdje je došlo do sukoba grupe huligana s roditeljima djece pristigle iz Srbije, a smetaju mu, navodi i istupi nekih imama i teze koje oni iznose na hutbama. Hrizostom navodi da je ljut jer se MRV o tim incidentima nije očitovalo.

Međutim, važno je istaći da se MRV danas oglasilo upravo u vezi sa izjavama imama iz Kozarca Amira ef. Mahića, koji je, između ostalog, kazao da je Sveti Sava začetnik fašizma te na hutbi govorio neprimjereno o Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i njenim vrijednostima.

MRV BiH osudilo neprimjerene izjave imama: Danas očekuju izvinjenje

Iz MRV su osudili ovakav govor, a i iz Islamske zajednice BiH su kazali da se pokreće postupak protiv imama i naveli su da žale zbog svega.

Također, za neprimjeren govor se izvinio i dotični imam iz Kozarca na današnjoj hutbi, detaljnije možete pročitati ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar